Chefkonsulent L&F: - I kigger ind i en fremtid, hvor I måske faktisk går hen og bliver helt smarte

I sidste uge mødtes netværksgruppen »Økologi – tæt på« for anden gang. Denne gang på Økomølleriet Kragegaarden for at debattere fremtidens fokus og opgaver blandt andet med hjælp fra chefkonsulent Anders Nicolajsen fra L&F, der kunne bekræfte, at Fyn har de helt rette forhold til at kunne brande sig på lokalt producerede fødevarer.

Chefkonsulent Anders Nicolajsen, L&F talte om fremtidens forbrugere og forudså lokalt forankrede, økologiske niche produkter en trendy fremtid. I sidste uge var der årsmøde i netværksgruppen »Økologi – tæt på«. Mødet blev holdt på Økomølleriet Kragegaarden nordøst for Ringe. Til trods for vinterens første landsdækkende fynske sne, var næsten alle 35 tilmeldte mødt op. Fotos: Henriette Lemvig  Økomølleriet Kragegaarden smukt indhyllet i vinterens første landsdækkende sne.

Der var idyl for alle pengene – og en smule besvær – da netværksgruppen »Økologi – tæt på« midt i den første fynske sne holdt årsmøde på Økomølleriet Kragegaarden nordøst for Ringe. Sneen dalede blidt ned over gården, og lagde sig i et smukt hvidt lag på jord og vej. Sidstnævnte til gene for de mange bilister, der langsomt måtte forcere de glatte, smalle veje.

Trods udfordringer fandt næsten alle 35 tilmeldte frem og kunne i løbet af eftermiddagen høre indlæg om tendenserne inden for økologi og fremtidens marked, ligesom de fik endnu større kendskab til hinanden og debatteret, hvordan det er muligt at skabe nye afsætningsmuligheder og finde nye markeder.

Yderligere ressourcer

Stine Rosenvanger, der er økologirådgiver hos Velas og har været med til at starte netværksgruppen, påpegede, at der er afsat yderligere ressourcer til at få netværket endnu mere i gang.

- Vi skal de kommende år have endnu flere i snak. Vi ser et stort potentiale for den fynske økologi, så vi arbejder målrettet og det skal nok lykkes, lød det.

»Danmarks køkkenhave« er genialt

Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer var enig.

- Fyn er et glimrende eksempel på nogen, der kan brande sig selv lokalt og med en sindssyg stærk lokal forankring.

- Helt tilbage til »Smagen af Fyn« har man på Fyn været gode til, i grove træk, at sætte en grænsebom op ved Storebæltsbroen og Lillebæltsbroen og været meget glade for lokalt producerede fødevarer.

- Lige med undtagelse af Bornholm og Samsø er Fyn blandt de steder, der har de bedste muligheder for at gøre det. Netop fordi I har alting. Hele brandet »Danmarks køkkenhave«, det er jo decideret genialt, og I laver nogle vanvittigt gode ting.

Fyn underpræsterer på økologi

- Men I underpræsterer på økologien sammenlignet med resten af Danmark – og måske er det fordi, det nicheprægede og unikke har fyldt så meget, konkluderede chefkonsulenten.

- Her kan vi som eksempel tage jeres skønne slagteri Grambogård, som var ude som måske de første og have et hårdt fokus på dyrevelfærd. Kæmpe fedt brand, kæmpe god kommunikation, vanvittigt gode resultater. Men holder man det op imod en certificeret økologisk producent, så er de jo faktisk bagud mange steder, når man begynder at line forskellige parametre op. Men den økologiske kødproduktion er ikke rigtigt kommet til Fyn, fordi Grambogård kom først og har været så gode til at brande sig på, at det var lokalt, etik og dyrevelfærd, så der har ikke været behov for, at nogen andre har gjort et kæmpestort stykke arbejde.

Fortæl den gode historie

Chefkonsulenten fremlagde desuden en analyse, hvor hele 95 procent af de adspurgte forbrugere fastslår, at de er villige til at ændre adfærd af hensyn til klima, miljø og bæredygtighed.

- Det fremgår, at mange gerne vil købe flere danske og lokalt producerede varer, så det kræver, at I får fortalt den historie, for de store aftagere inde i byen, de komme ikke selv ud og opdager det, understregede han.

- I er ved at blive trendy

- Den gode nyhed er dog, at I er ved at blive helt trendy. I er ved at blive sådan nogen, som de rigtigt smarte og hurtige, de efterspørger.

- De vil gerne tættere på dem, der producerer. De vil gerne tættere på landbruget og tættere på råvarerne, så I kigger ind i en fremtid, hvor I måske faktisk går hen og bliver helt smarte. Det er jo altid godt, sluttede Anders Nicolajsen med et smil

Læs også