Store økologiske aktører har sagt farvel til ØL

Både Arla og Friland Økologi har meldt sig ud af Økologisk Landsforening efter ØL's deltagelse i det meget omtalte visionsoplæg, der ville reducere husdyrproduktionen voldsomt.

Økologisk Landsforenings deltagelse i et samarbejde med otte andre organisationer om et såkaldt visionsoplæg, der skulle sparke gang i en debat om fremtidens landbrug, har i den grad fået sat fut i en debat blandt organisationens medlemmer, som det kom frem tidligere i år.

Ifølge mediet Økonu.dk, der er ejet af Økologisk Landsforening, havde flere medlemmer af foreningen valgt at melde sig ud af foreningen. Hvor mange, der er tale om, er på nuværende tidspunkt uvist, men blandt de udmeldte er store spillere på økologiområdet, Friland Økologi og Arla.

- Vi har valgt ikke at forny vores medlemskab af Økologisk Landsforening med virkning fra 2024, siger presseansvarlig hos Friland, Søren Eiby Svenstrup i en skriftlig udtalese til Effektivt Landbrug og fortsætter:

- Vi evaluerer løbende vores medlemskaber af diverse organisationer og NGO’ere, og på den baggrund har vi valgt ikke at forny medlemskabet af ØL, da vores og ØL’s vision for fremtidens danske landbrug ikke stemmer overens, lyder det fra ham.

Arla kan ikke se sig som medlem mere

Hvis visionsoplægget blev gennemført, ville det betyde en reduktion af svinebestanden i Danmark med hele 95 procent, men også en reduktion af kvægholdet med 65, for at sænke CO2-udledningerne fra landbruget fra 7,76 millioner til 1,67 tons CO2.

Men det er at gå for vidt, lyder det fra Arla, der også har meldt sig ud.

- Selvom vi deler ambitionerne for en grøn omstilling af fødevareerhvervet, kan vi ikke se os selv som medlem af en forening, som foreslår en så vidtgående reduktion af kvægbestanden i Danmark i 2040, lyder det i en skriftlig udtalelse fra pressechef i Arla, Jesper Skovlund, der fortsætter:

- Som en konsekvens af dette ønsker Arla ikke længere at være betalende virksomhedsmedlem i foreningen. Vi håber, at vi kan fortsætte den gode og konstruktive dialog, som vi har haft med ØL gennem mange år, skriver han.

Jesper Skovlund tilføjer, at Arla vil fortsætte sit samarbejde med ØL, blandt i forbindelse med den traditioenlle Økodag. Og man ønsker fortsat at være en økologisk spydspids, også i forhold til klimamæssig bæredygtighed.

- Vi har identificeret en lang række virkemidler og har derudover en række praktiske eksempler på, at både økologien og det konventionelle landbrug kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer. Samtidig ser vi et uforløst potentiale for mejerisektoren i at bidrage til udviklingen af en mere sund bæredygtig og planterig kost - blandt andet ved at styrke kommunikationen af de officielle kostråd samt ved at inspirere til nye måder at spise på, lyder det fra pressechefen.

Køster: Kunne have håndteret det bedre

Udmeldingerne ærgrer forperson i Økologisk Landsforening, Louise Køster.

- Vi er rigtig kede af, når nogen melder sig ud af vores forening. Det skal jeg være den første til at beklage. Udmeldelserne kommer på baggrund af rapporten, og vi havde rigtig gerne set, at de havde taget imod rapporten som et indspark til, hvordan landbruget skal se ud i fremtiden, siger Louise Køster til avisen.

Hun erkender, at man i ØL godt kunne have grebet forløbet omkring visionsoplæget bedre an, men håber, at Arla og Friland vil genoverveje deres udmelding af foreningen på et senere tidspunkt.

Læs også