Ny rapport: Dansk biogas vurderes at kunne produceres med færre energiafgrøder

I ny rapport vurderes det, at den danske biogasbranche vil kunne tilpasse sig de stadigt strammere regler for anvendelse af energiafgrøder, uden det vil medføre markante reduktioner i produktionen.

Fra august 2025 må majs ikke længere anvendes som energiafgrøde til biogas i Danmark. Udfasningen sker for at øge bæredygtigheden af dansk biogas. Men hvordan vil udfasningen af majs påvirke biogasproduktionen?

En ny rapport udarbejdet af Seges Innovation for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen viser, at biogasanlæg i høj grad vil kunne tilpasse sig med alternative biomasser, når majs ikke længere må anvendes i biogasproduktion.

Rapporten vurderer, at udfasningen af majs kun vil medføre et begrænset fald i biogasproduktionen. Men det understreges, at begrænsningerne i anvendelsen af energiafgrøder vil give anledning til øgede produktionsomkostninger, som vil påvirke biogasanlæggene meget forskelligt.

Behov for at belyse konsekvenser

Når man taler om energiafgrøder, er der tale om afgrøder, der dyrkes med det formål at bruge dem til energiproduktion. De er nemme at anvende og giver et højt gasudbytte i biogasproduktion.

I dag må biogasanlæg anvende fire procent energiafgrøder, og det er politisk besluttet at undersøge mulighederne for at reducere grænsen yderligere frem mod 2030.

Majs må ikke længere anvendes fra august 2025. I dag er det den primære energiafgrøde, som anvendes i biogasproduktion, og der har derfor været behov for at få belyst, hvilke konsekvenser udfasning af majs forventes at få på sammensætningen af inputtet på biogasanlæg og på biogasproduktionen, lyder det fra Seges Innovation.

Der har også været behov for specifikt at få belyst muligheden for at øge anvendelsen af halm i biogasproduktion i takt med skærpelsen af energiafgrødereguleringen.

Stort potentiale i halm

Rapporten konkluderer, at dansk biogasproduktion kan forblive robust trods strammere regler for anvendelsen af energiafgrøder. Samtidig åbnes der for øget fokus på uudnyttede biomasser i den grønne omstilling. Andre biomasser vil i høj grad kunne erstatte majs, dog med visse udfordringer for især mindre biogasanlæg der producerer strøm.

Halm er en af de alternative biomasser, der vurderes at have stort potentiale fremadrettet. Udfasningen af majs vurderes ikke at få en direkte konsekvens for halmanvendelsen. Det er dog vurderingen, at der fortsat er brug for udvikling af teknologiske løsninger, hvis halmpotentialet skal udnyttes i større skala.

Udfasning af energiafgrøder i dansk biogas

Biogas spiller en central rolle i at indfri ambitionen om et 100 procent grønt gassystem i Danmark i 2030. Dansk biogasproduktion er primært baseret på affalds- og restprodukter fra landbrug og industri.

For at sikre bæredygtigheden af den danske biogasproduktion er der loft over mængden af energiafgrøder, som biogasanlæg må anvende. Energiafgrøder er landbrugsafgrøder, der dyrkes med henblik på energiudnyttelse – majs, roer, korn, græs og jordskokker.

Energiafgrøder som majs og roer må i dag maksimalt udgøre fire procent af inputtet i biogasanlæg. Fra august 2025 må majs ikke længere anvendes til biogasproduktion.

Halm repræsenterer en stor uudnyttet biomasse, som i stigende grad forventes anvendt til biogasproduktion, i takt med at der udvikles teknologiske løsninger til at håndtere halmen på biogasanlæggene.

Læs også