Nyt projekt skal få flere i gang med regenerativt landbrug

Region Sjællands Fødevarealliance lancerer et nyt projekt, der skal støtte landbrugere med overgangen til regenerative metoder.

Projektet »Markindsats Region Sjælland – på vej til regenerativt landbrug« har til formål at styrke biodiversiteten, reducere klimaaftrykket og sikre sundere fødevarer, samtidig med at det giver landbrugerne værktøjer til at skabe robuste og fremtidssikrede bedrifter.

- Vi skal tænke stort, handle klogt og sætte tempoet op. Region Sjælland skal være et fyrtårn for bæredygtig fødevareproduktion, og det her er en mulighed for at vise, hvordan innovation kan gå hånd i hånd med klima og biodiversitet. Projektet er et konkret skridt på vejen mod at sikre en grønnere og mere konkurrencedygtig fødevaresektor, siger Mikkel Wesselhoff, formand for Fødevarealliancens styregruppe.

Region Sjælland og Business Lolland-Falster står bag Region Sjællands Fødevarealliance, og vil gennem produktion af fødevarer sætte en ny bæredygtig retning for hele regionen, der kan sikre en økonomisk stærkere region og en sundere befolkning.

Fra vision til handling

Det er Harald Krabbe fra Frederiksdal Gods på Lolland, ph.d. i biodiversitet og regenerativ transformation Lotte Nystrup Lund fra futurista.dk og landbrugsrådgiver Hanne Gundersen fra Jordkontakt.dk, der har taget initiativ til »Markindsats Region Sjælland – på vej til regenerativt landbrug«-projektet.

De vil i projektet arbejde sammen for at udvikle en praksisbaseret videnshub, der skal inspirere, uddanne og understøtte landbrugere i hele Danmark.

- Min vision er et landbrug, der giver liv og diversitet tilbage til naturen. Det kræver nye metoder, et nyt mindset og viljen til at gøre tingene anderledes. Jeg glæder mig til at bidrage til en grønnere fremtid, siger Harald Krabbe.

Projektet vil gå direkte i marken og teste metoder i samarbejde med landbrugere, hvor der er fokus på praktiske handlinger og erfaringsdeling for at skabe konkrete resultater.

- Vi skal skabe en fødevareproduktion, der i stedet for at belaste naturen og klimaet aktivt bidrager til naturens rigdom og landbrugets robusthed, forklarer projektleder Lotte Nystrup Lund.

- Samtidig er det afgørende, at vi inddrager forbrugerne, så de forstår værdien af regenerativt dyrkede fødevarer.

Tre hovedspor

Projektet kører i 2025 og omfatter:

1. Masterclass: Introduktion til regenerativt landbrug og netværk med andre landbrugere

2. Kurser og erfagrupper: Praktiske kurser og netværksgrupper for at dele erfaringer og sikre implementering

3. Business cases: Seks landbrugere deltager i et forandringsforløb med regenerative forsøg på deres bedrifter

Resultaterne skal inspirere nationalt og internationalt.

- Vi ønsker at inspirere og uddanne landbrugere med praktiske løsninger, der giver sundere planter og øget frugtbarhed. Med den regenerative tilgang opbygges desuden mere klimarobuste marker, der kan optage selv kraftig nedbør uden at erodere bort. Det er et nødvendigt skridt mod fremtidens fødevareproduktion, siger medinitiativtager Hanne Gundersen fra jordkontakt.dk.

Fremtidens løsninger

Regenerativt landbrug handler om at genopbygge jordens sundhed, reducere brugen af eksterne input og styrke biodiversiteten. Resultatet er sundere fødevarer, stærkere økosystemer og landbrug, der er mere modstandsdygtige over for klimaforandringer.

- Jeg er meget glad for det nye samarbejde. Det er en unik mulighed for at komme i gang med at dyrke landbrug på en ny og grønnere måde, der peger ind i fremtiden. Min vision er at dyrke landbrug, der ikke er på bekostning af nogen eller noget. Det kræver både nogle helt nye metoder og et nyt mindset, og jeg glæder mig meget til at komme i gang, siger Harald Krabbe, Frederiksdal Gods.

Fra Fødevarealliancens perspektiv handler det i høj grad om at medvirke til lokal udvikling, der både sikrer natur, sundhed og forretning.

- Det regenerative landbrug kan være med til at skabe de løsninger, der forener bæredygtighed, kvalitet og konkurrenceevne. Det er en investering i fremtidens velfærd og arbejdspladser, der supplerer den i forvejen stærke fødevaresektor i Region Sjælland, der tæller både veldrevne konventionelle og økologiske landbrug, siger Mikkel Wesselhoff.

Der er også opbakning og anerkendelse af initiativet fra Region Sjælland.

- Region Sjælland er glad for at kunne støtte den grønne omstilling i landbruget gennem projekter, der flugter med vores ambition om at skabe et tættere samarbejde mellem producenter og os som store offentlige forbrugere. Region Sjælland arbejder aktivt med at indkøbe flere lokale og grønne fødevarer, og dette projekt er med til at understøtte vores samarbejde med dem, der kan levere til vores køkkener, siger Regionsrådsformand Trine Birk Andersen, Region Sjælland.

Projektets resultater præsenteres på Madens Folkemøde i maj 2025 og Organic Summit i august 2025.

Læs også