Utraditionel alliance bød politikerne ind i landbrugets virkelighed

Skal den grønne trepart blive en succes kræver det faste rammevilkår og opkvalificering af landbrugets medarbejdere. Sådan lød det onsdag fra 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A til politisk møde på Christiansborg.

De politikere, blandt andre Henrik Frandsen (M, nr. 2 fra venstre) og den konservative Per Larsen (yderst til højre) lyttede opmærksomt med under høringen.

Normalt spiller de ikke på samme hold, men i kølvandet på den grønne trepart har 3F Den Grønne Gruppe og arbejdsgiverforeningen GLS-A indgået en alliance. Sammen arbejder de for at sikre, at landbrugets arbejdsgivere og -tagere får ordentlige forhold til at omsætte politikernes aftale til virkelighed.

Onsdag var de værter for et politisk møde på Christiansborg for ordførere og land- og skovbrugsvirksomheder.

De tre virksomheder Rønhave, Dalgas og Axel Månsson delte fra hver deres område af dansk land- og skovbrug både ambitioner, historier og bekymringer fra den virkelighed, den grønne trepart skal ud at leve i.

Budskabet var blandt andet, at investeringer i grøn teknologi kræver faste rammevilkår. Mange landmænd er forsigtige med at investere i den nødvendige nye teknologi på grund af usikkerheden omkring de kommende regler. En oplevelse GLS-A’s formand Helle Reedtz-Thott bakker dem op i.

- Landbruget er klar til den grønne omstilling. Men det kræver, at rammevilkårene er på plads. Den grønne trepart er vigtig – så politikerne må tage arbejdshandskerne på, så vi kan få en politisk aftale og en plan at arbejde ud fra, siger Helle Reedtz-Thott.

Efteruddannelse er nødvendig for succes

Nye regler øger samtidig behovet for nye kompetencer. Ude i virksomhederne mærker de, at medarbejderne har et ønske om at tilegne sig de kompetencer, det kræver at bidrage til omstillingen.

Men det kræver både et system og midler til efteruddannelse, understregede Allan Busk, formand for 3F Den Grønne Gruppe:

- Kom i gang med uddannelserne! Det er en kæmpe opgave at uddanne arbejdskraft, og landbrugsuddannelserne er endnu ikke gearede til den grønne trepart. Det skal sættes i gang allerede nu, siger han.

Siden onsdagens besøg er der igen kommet gang i de efterhånden langvarige forhandlinger i grøn trepart. Torsdag var der igen møder mellem ordførerne og minister for grøn trepart, Jeppe Bruus (S).


Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også