Et juleønske fra en politiker: Danmark er - og skal være - et fødevareland

Jeg ønsker, at Folketinget vedtager en bestemmelse, hvor vi er enige om, at Danmark er og skal være et fødevareland, der gør verden bedre gennem planter, robotter, koteletter og nye ideer, skriver Iben Krog Rasmussen i den første af fire juleadventsklummer.

Af Iben Krog Rasmussen, folketingskandidat (V) i Sjællands Storkreds

Jeg har her til morgen spist morgenmad med mine forældre på gården. Det er slutningen af november, og himlen er lige så sort som kaffen. Samtaleemnet for morgenmaden endte med at blive julegaver. Skal vi stadig give julegaver til alle i familien? Og hvad ønsker vi os overhovedet? Vi mangler jo ikke rigtig noget.

Samtalen med min mor og far fik mig til at tænke over det med julen og ønsker. Julen er hjerternes fest, hvor vi midt i mørket tænker over, hvad vi ønsker os. Men i stedet for at bruge julen til at lave ønskesedler med materielle goder som uldsokker og jagtpatroner, kunne vi så ikke også bruge julen til at tænke over, hvad vi ønsker os for livet, vores medmennesker og vores land? 

Dét har jeg fået lov til at gøre her i Effektivt Landbrug, hvor jeg har fået min egen adventskalender. Adventskalenderen er helt kaloriefri, hvor jeg hver adventsweekend vil dele mine juleønsker for dansk landbrug med jer.

Mit håb er, at mine juleønsker for dansk landbrug kan inspirere jer til også at dele jeres politiske juleønsker med mig og jeres medmennesker. Send enten en e-mail, et brev med posten eller skriv en kommentar på Facebook. Jeg kan ikke love at være julemand, når jeg kommer i Folketinget, men hvis vi ikke siger vores ønsker højt – lige fra uldsokker til mindre arveafgift – så kommer de i hvert fald aldrig til at ske. 

- Vi er et landbrugsland

Jeg tør godt starte. Jeg ønsker mig, at vi i Danmark giver hinanden håndslag på, at vi er et fødevareland, der producerer mad til verden. Vi skal mindske den absolutte udledning, men samtidig indrømme, at andelen af dansk landbrugs CO2-udledning i vores nationale CO2-regnskab altid vil være stor. For i takt med, at vi reducerer landbrugets udledning, så reducerer energisektoren også sin.

Så vi må forvente, at dansk landbrug om blot 10 år står for halvdelen af Danmarks CO2-udledning, selvom vi har reduceret den absolutte udledning. Og det er okay. For vi er et landbrugsland. Og det kræver energi at skabe mad og fødevareløsninger til verden.

Derfor ønsker jeg, at Folketinget vedtager en bestemmelse, hvor vi er enige om, at Danmark er og skal være et fødevareland, der gør verden bedre gennem planter, robotter, koteletter og nye ideer.

- Det kræver energi at skabe mad og fødevareløsninger til verden

- Jeg ønsker mig, at vi i Danmark giver hinanden håndslag på, at vi er et fødevareland, der producerer mad til verden

Læs også