Alle danske mink skal aflives

Regeringen har valgt at aflive alle danske mink, også avlsdyr, af frygt for, at coronavirus kan blive så muteret, at en kommende vaccine ikke længere vil virke mod Covid-19.

Den coronasmitte, der er i mink, kan mutere på en måde, så den risikerer at ødelægge en kommende vaccine mod den smitsomme sygdom i mennesker. Derfor har regeringen besluttet at lukke ned for minkavl i Danmark. Det oplyste statsminiter Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag.

I et internt notat til Sundhedsministeriet beskrev Statens Serum Institut tirsdag, hvordan coronavirus i 12 personer i Nordjylland, der var blevet smittet af coronavirus fra mink, havde forandret sig så meget, at det udgør en trussel for den fremtidige indsats mod sygdommen. Og det fik onsdag statsminister Mette Frederiksen til at annoncere aflivningen af alle danske mink, inklusiv avlsdyr.

- Virus er muteret i mink – og den muterede virus har spredt sig til mennesker. Statens Serum Institut har vurderet, at effekten af en kommende vaccine er i fare. Derfor er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyr, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet onsdag.

- Vi ved godt, det kan blive meget svært for erhvervet at komme tilbage. Det er en sorgens dag for alle jer, der lever af det, tilføjede hun.

Ifølge overlæge Hans Jørn Kolmos er det forståeligt, at regeringen har taget det alvorlige skridt.

- Mink har nogle molekylestrukturer, der minder om menneskers, som virus bruger til at komme ind i cellerne. Derfor smitter det her meget blandt mink, og derfor kan de store minkbesætninger, der er i Danmark, blive reelle rugekasser for virus, og det kan true folkesundheden, siger Hans Jørgen Kolmos til TV2 News.

Efterlyser ordentlighed

Meldingen om, at alle danske mink skal aflives, slap ud onsdag på nøjagtig samme tid, som Landbrug & Fødevarer valgte Søren Søndergaard til ny formand for organisationen. Så få sekunder efter at have sagt tak for valget, var den nye formand i arbejdstøjet.

- Vi er på sagen. Det, som vi har fokus på nu, er ordentlighed, og at man er ærlige omkring, hvad det er, som man vil, sagde Søren Søndergaard, og tilføjede:

- Jeg synes ikke, at det er i orden, hvis man bare siger, at vi ikke vil have mink i 2021, og så bare lader som om, at vi kan genopfinde dem i 2022. Så kære politikere. Ordentlighed. Det er det, som vi har brug for lige nu, lød det fra den nyvalgte Landbrug & Fødevarer-formand.

Kritik fra Venstre

Mens tusindvis af mink allerede er blevet aflivet i myndighedernes kamp for at sætte en stopper for den fortsatte opblussen af coronasmitte i Danmark, meldte regeringen i sidste uge ud, at mink, der har fået en såkaldt fritest efter overstået coronasmitte, kan pelses og sælges.

Forud for onsdagens pressemøde var gået et forløb, hvor Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen kritiserede regeringen for at føre et skyggespil, hvor man ikke orienterede oppositionen om sine planer for fremtidig dansk minkavl, herunder at sikre avlsdyr til 2021.

- Man bør have fokus på, hvordan man kan sikre avlsdyr under betryggende forhold til den kommende års produktion. Man kan jo netop se på, hvordan avlerne kan indrette sig, så man kan sikre avlsdyr til den kommende sæson. Og det handler jo om isolation i de farme, hvor man skal have avlsdyrene, sagde Erling Bonnesen til Effektivt Landbrug.

Onsdag sendte han en byge af spørgsmål til fødevareminister Mogens Jensen (S), hvor han efterlyser orientering om regeringens planer på området. Det skete, efter at rød blok havde stillet forslag om, at sundhedsmyndighederne skulle have mulighed for at lukke ned for minkproduktion, hvis man skønnede, at det ville udgøre en uacceptabel smittetrussel for Covid-19.

I brevet kræver Bonnesen at få udleveret »det samlede detaljerede faglige beslutningsgrundlag og de samlede detaljerede faglige fakta og begrundelser, der ligger til grund for regeringens coronarelaterede beslutninger og iværksatte aktiviteter på minkområdet, herunder nedslagtning også af raske mink« fremgår det af brevet, som Effektivt Landbrug har set.

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også