Mogens Jensen trækker sig som minister

På grund af sin rolle i minksagen har fødevareminister Mogens Jensen valgt at trække sig som fødevareminister.

Regeringen skal have en ny fødevareminister. Den hidtidige, socialdemokraten Mogens Jensen, har valgt at trække sig efter den uro, der har været i minksagen. Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen, siger Mogens Jensen.

Med Mogens Jensens afgang fra Fødevareministeriet, skal regeringen have en ny minister. Her er navne som Jens Joel, Jesper Petersen og Kristian Rabjerg Madsen blevet nævnt som mulige afløsere. .

Regegørelse på vej

Der har været kritik af regeringens beslutning om at slå alle mink ned den 4. november, da det efterfølgende kom frem, at der ikke var lovhjemmel til at slå mink ned uden for de smittede zoner. Derudover har der været kritik af regeringens strategi i forhold til at begrænse smitten på de danske minkfarme. Begge dele har Miljø- og Fødevareministeriet udarbejdet redegørelser for.

- Jeg oversender i dag mine redegørelser for dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og dels de tiltag der konkret er taget for at standse smittespredningen på minkfarme siden udbruddet i juni måned. Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation. 

- Om den anden redegørelse vil jeg sige, at den bekræfter, at de forskellige skridt mit ministerium har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger. Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden, pointerer Mogens Jensen. 

Ifølge Pia Olesen Dyhr, formand for støttepartiet SF, var hans afgang det eneste rigtige i situationen. 

- Klogt at Mogens Jensen trækker sig. Der var ingen andre vej frem. Det har jeg også meddelt statsministeren tidligere idag. Nu skal vi igang med at bygge tilliden op - det er der brug for, skriver hun på Twitter.

Men ifølge leder af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, burde støttepartierne også have svært ved at have tillid til statsminister Mette Frederiksen.

Støttepartierne mener at Mogens Jensen ikke kan fortsætte som minister, fordi Mette Frederiksen har givet en grundlovsstridig instruks, som Mogens ikke har rettet op på. Hvordan kan de så have tillid til statsministeren, spørger han på det sociale medie.

Mogens Jensen er den fjerde minister, der bliver tvunget til at gå af i dette århundrede, og den tredje ud af de fire relateret til fødevareproduktion. I 2006 gik den konservative Lars Barfoed af som forbrugerminister på grund af den såkaldte Kødskandale, mens Eva Kjer Hansen (V) i 2016 trak sig efter strid omkring landbrugspakken

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også