Jordbrugsteknologer fra Aarhus får endnu mere grøn omstilling på skemaet

Jordbrugsteknologstuderende fra Erhvervsakademi Aarhus bliver nu endnu bedre uddannet til at drive grøn omstilling i landbruget.

Kristian Nestler er nyuddannet jordbrugsteknolog og arbejder som driftsleder hos en af Danmarks største tomatproducenter Østervang Sjælland A/S på Stevns. - Faget er superrelevant, siger han. Grøn omstilling har længe fyldt på uddannelserne, men det er første gang, at studerende eksamineres i faget. Med et nyt eksamensfag om klima og ESG får de studerende redskaber til at analysere, måle og rapportere virksomhedernes klimaaftryk og ESG-praksis – kompetencer, der er efterspurgte i både gartneri- og landbrugssektoren. Med et optag på 144 studerende sidste sommer uddanner Erhvervsakademi Aarhus omkring 60 procent af landets jordbrugsteknologer.

Med et nyt eksamensfag om klima og ESG (Environmental, Social, and Governance) får de studerende redskaber til at analysere, måle og rapportere virksomhedernes klimaaftryk og ESG-praksis – kompetencer, der er efterspurgte i både gartneri- og landbrugssektoren.

Klimaregnskaber og ESG-rapporter

Kristian Nestler er nyuddannet jordbrugsteknolog og arbejder som driftsleder hos en af Danmarks største tomatproducenter Østervang Sjælland A/S på Stevns.

- Faget er superrelevant, siger Kristian Nestler.

Den 24-årige jordbrugsteknolog er en nøglemedarbejder i arbejdet med miljøkrav og certificeringer på gartneriet, der ikke kun er er førende på tomater, men også på bæredygtige løsninger.

- Jeg bruger dagligt denne viden i mit arbejde med Global G.A.P.-certificering, fortæller Kristian Nestler.

ESG skal alle forholde sig til

En anden jordbrugsstuderende fra Erhvervsakademi Aarhus, Caroline Østergaard Appelgren, er også begejstret for det nye eksamensfag.

- Det har givet mig indsigt i, hvad ESG betyder for virksomhederne. Det er et komplekst område, men noget, alle skal forholde sig til, fortæller hun.

Praktisk læring og eksamen

Som en del af undervisningen fik de studerende sidste år adgang til klimadata fra Staudegaarden og testede deres viden i praksis gennem eksamensprojekter. Forløbet udbydes foreløbigt til jordbrugsteknologer med speciale i gartneri, jordbrugsøkonomi og ledelse og professionsbachelorstuderende i natur og jordbrugsproduktion.

Grøn omstilling har længe fyldt på uddannelserne, men det er første gang, at studerende eksamineres i faget. Med et optag på 144 studerende sidste sommer uddanner Erhvervsakademi Aarhus omkring 60 procent af landets jordbrugsteknologer.

Læs også