Asmildkloster Landbrugsskole vil dyrke fremtiden i væksthus og container i nyt læringsmiljø

Landbruget skal møde fremtidens udfordringer på fødevare- og klimaområdet. Det kræver nye løsninger med ny teknologi og nye former for undervisning.

Derfor skal Asmildkloster Landbrugsskole i gang med at dyrke grøntsager i nyt væksthus, som integreres i det nye læringsmiljø med fokus på teknologi og planter.

I den forbindelse støtter Tietgenfonden landbrugsskolen med 2 millioner kroner til udbygning af grønt læringsmiljø med vertikal dyrkning i container og et 85 m2 stort væksthus

- Det en stor hjælp og anerkendelse af vores arbejde med grøn omstilling, at Tietgenfonden har valgt at støtte os med et stort beløb. Det er altafgørende for, at vi kan øve os og bane vejen for at inddrage teknologi i langt højere grad på vores landbrugsuddannelser, siger forstander på Asmildkloster Landbrugsskole Lars Møgelbjerg Andersen.

Læringsmiljøet består af et væksthus og en container, begge med systemer sat op til vertikal dyrkning i alternative vækstmedier og med teknologisk styring. I containeren dyrkes der f.eks. grøntsager i vand i stedet for jord.

Det giver mulighed for udvikling af et spændende og givende læringsmiljø, der skuer ind i fremtiden, hvor eleverne kan koble deres landbrugsfaglige viden med praktiske erfaringer. På den måde bliver vores elever i stand til at efterspørge og udvikle konkrete teknologiske alternativer, der kan hjælpe os med at løse fremtidens fødevareudfordringer.

Fra væksthus til køkken til elevernes tallerken

Det er også målet at få etableret et stærkt samarbejde mellem skolens køkken og elevernes undervisning. Lars Møgelbjerg Andersen uddyber: ”Eleverne skal tættere på nogle af de virkelighedsnære udfordringer, man som producent kan møde hensyn til efterspørgsel, afsætning og implementering af grønnere fødevarer i et kostskolemiljø.

Asmildkloster Landbrugsskoles mål er at have de nye læringsmiljøer etableret, testet og forankret ind i den eksisterende undervisning til udgangen af 2025.

Mange får glæde af nye væksthuse

Det er ikke kun elever og undervisere på landbrugsskolen, der får glæde af de nye læringsmiljøer. Andre erhvervsskoler skal også have mulighed for at få løftet deres kompetencer, så endnu flere elever kan få glæde af de teknologiske undervisningsmuligheder i container og væksthus.

Asmildkloster Landbrugsskole har årligt mange besøgende udefra på blandt andet brobygning, skolehaveforløb, Grønne Sammen, åbent hus og høstmarked. Her får besøgende mulighed for at komme inden for i væksthus og container og snuse til den grønne fremtid.

Læs også