Griseformand fraråder jagt efter nyt ASF-tilfælde: - Man har ikke styr på det i Tyskland

L&F fraråder al vildsvinejagt i Tyskland, efter at det første tilfælde af afrikansk svinepest i et vildsvin i delstaten Mecklenburg-Vorpommern torsdag blev bekræftet.

Torsdag blev det første tilfælde af afrikansk svinepest (ASF) i et vildsvin bekræftet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Det er et spring på 80 kilometer vestpå fra tilfældet, der blev offentliggjort den 16. november hos en slagtesvineproducent i Rostock, som altså ligger blot 65 kilometer fra den danske grænse. 

- Det er en udvikling, der bekymrer mig meget. Der er noget, der tyder på, at man så ikke har styr på det i Tyskland. Det er overraskende, at det kan springe så langt, udtaler Erik Larsen, formand for L&F Gris, til Effektivt Landbrug.

Fraråder jagt

Og spørger man Erik Larsen, giver det nye tilfælde anledning til, at de danske svineproducenter holder igen med jagten i udlandet.

- Jeg ser meget gerne, at man stopper med at gå på jagt i udlandet efter vildsvin – og reelt også efter kronvildt, siger griseformanden.

- Risikoen er simpelthen så stor, når det findes i områder, hvor man ikke har set det før. Derfor vil jeg kraftigt anbefale mine kolleger som svineproducenter helt at afholde sig fra at gå på jagt efter det for nuværende, uddyber han.

Stoler på foranstaltningerne

Trods den »bekymrende« udvikling er formanden ved godt mod over, at vi blandt andet har et vildsvinehegn langs grænsen til Tyskland samt en række øvrige retningslinjer til forebyggelse af en eventuel smittespredning.

- Indtil videre er jeg tryg ved, at vi ved, det kører – men det er klart: Kommer det tættere på, kan det være, der skal træffes nogle andre dispositioner, siger Erik Larsen.

- Og så vil jeg endnu engang opfordre til, at alle dem, der får afhentet deres grise til eksport, sørger for at se bilernes vaskecertifikat og samtidig kontrollerer, at de er rene, inden man begynder pålæsning, tilføjer han.

I samme ombæring understreger han, at han gerne ser, at man snart evaluerer foranstaltningerne og eventuelt revurderer, om man bør gå endnu hårdere til værks for at undgå et smitteudbrud på dansk jord.

- Jeg mener, at Fødevarestyrelsen og vores veterinærer i Landbrug & Fødevarer må sætte sig sammen og se, om der nu skal være mere skærpede forhold. Og det håber jeg, man får kigget på forholdsvis hurtigt. 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også