Foreningen Danske Svineproducenter opfordrer nu svineproducenter til at kontakte deres repræsentanter i andelsselskabet og forlange en forandring, efter at prisen på noteringen har taget endnu et dyk.
Man kan altid diskutere, hvordan man sammenligner noteringer og afregningspriser fra forskellige lande, men »Rundt i Europa« tager hensyn til lokale forhold. Derfor må man for tiden konstatere, at de tyske og sydeuropæiske slagterier kan klare den nuværende markedssituation langt bedre end Danish Crown (DC), skriver formanden for producentoreningen Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen, i et nyhedsbrev.
Han henviser til de ugentlige noteringssammenligninger, som foreningen hver uge laver, hvor de forsøger at sammenligne noteringen i forskellige europæiske lande. Og her kan man blandt andet se, at den danske svinenotering er sakket voldsomt bagud i forhold til en række andre lande.
»Voldsomt udfordret« marked giver nyt stort fald til grisenoteringen
Siden uge 51 er den danske afregning ab gård faldet fra 14,00 til 12,67 kroner. Og gabet mellem både Spanien, Tyskland, Frankrig og Holland er blevet markant større. I både Frankrig og Spanien har man i perioden faktisk set en stigning i afregningen på henholdsvis 1,11 og 0,36 kroner, så gabet mellem højdespringeren Spanien og Danmark er på 3,87 kroner.
- Da det er Danish Crowns mål ikke bare at matche de tyske afregningspriser, men at udbetale en merpris på 83 øre i forhold til et europæisk benchmark, ser vi frem til, at DC-bestyrelsen tager hånd om de helt umulige forhold i virksomheden, skriver Jeppe Bloch Nielsen, der decideret mener, at det er »skammeligt, at de (Danish Crown red.) allerede er sat til igen ved fejlslagne strategier«.
- Der er ingen undskyldninger for den dårlige ledelse og de manglende resultater
Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter - i foreningens nyhedsbrev
Sniksnak
Jeppe Bloch Niensen mener, at der er tale om »sniksnak«, når den administrerende direktør i Danish Crown i sidste uge beskrev, hvorfor markedet er ugunstigt for slagterigiganten.
- Der er ikke nogen af konkurrenterne, som har adgang til markeder, der ikke er åbne for os - tværtimod. Kampen om ordrer må være den samme for de andre lande som for os. Prisfald, markedsudvikling og forbrugsmønster har samme virkning på vores konkurrenter. Der er ingen undskyldninger for den dårlige ledelse og de manglende resultater. Noget er slået helt fejl – kan det være længden på kontrakterne? spørger Jeppe Bloch Nielsen.
Han skriver, at Danish Crown tidligere har efterspurgt flere danske slagtesvin.
- Det har de fået, men hvad er takken? Et fald i noteringen. Skyldes det mon et for stort udbud af danske slagtesvin eller for stor lyst til powershopping hos DC-ledelsen? Er sælgerne bevidste om deres ansvar for en hel branche? Skal vi lukke endnu flere stalde, så der kommer balance i udbud og efterspørgsel og dermed færre grise til slagtning i Danmark?
- En ting er dog sikkert og vist, nemlig at den nuværende situation blot giver endnu større incitament til at eksportere smågrise. Det er almindelig sund fornuft, at indtjeningen skal følge med, inden der investeres yderligere. Det har vi lært på den hårde måde, men hvornår går det mon op for DC-ledelsen? spørger formanden.
Opfordring
Jeppe Bloch Nielsen opfordrer i nyhedsbrevet til, at man som producent ringer til sin lokale repræsentant i Danish Crown.
- Repræsentantskabet er det øverste organ i Danish Crown. Vil du som andelshaver have forandringer i selskabet, vil vi opfordre alle vores medlemmer til at ringe til deres repræsentant og kræve handling. Jo før desto bedre.