Podcast: Eksperter i studiet om ASF

Podcastkanalen Griseproduktion har inviteret to eksperter fra Landbrug & Fødevarer i studiet for at tale om Afrikansk svinepest, samt hvad man kan gøre for at undgå smitten herhjemme.

Onsdag den 6. september blev der fundet smitte med afrikansk svinepest i et dødt vildsvin 140 kilometer nordvest for Stockholm. Det begyndte allerede 25. august, da syv vildsvin blev fundet døde i et begrænset område ved Fagersta, hvor smitten er konstateret. Det er prøven fra et af de vildsvin, der har sat Sveriges beredskab i gang.

Det oplyser svineproduktion.dk, der fortæller nærmere om den nyeste podcast fra kanalen Griseproduktion, hvor dyrlæge Lisbeth Harm Nielsen og veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer er inviteret ind for at fortælle mere om situationen, og hvad du kan gøre for at holde smitten fra døren.

- Når man ser på situationen i Sverige, så tror jeg, at svenskerne selv har været forberedt på, at det kunne ske. Når man ser på Jordbruksverkets, den svenske landbrugsstyrelse, hjemmeside, kan man se, at de har sendt pressemeddelelser ud med jævne mellemrum, hvor de advarer om forskellige ting, der kan sprede smitten, siger Jens Munk Ebbesen.

Samarbejde med dansk jægerforbund

Landbrug & Fødevarer samt Naturstyrelsen har indgået et samarbejde med Danmarks Jægerforbund. Det er blandt andet en af grundene til, at der ikke er Afrikansk svinepest i Danmark.

- Nogle jægere er jo også griseproducenter, som tager til Polen, Tyskland og i høj grad også Sverige. Sverige har jo været et land, man har taget til, fordi der ikke var Afrikansk svinepest indtil i onsdags. Så det har været noget nemmere at gå på jagt der, forklarer Jens Munk Ebbesen og fortsætter:

- Men den tid er jo ovre nu. Det vil sige, at der skal være fokus på, at man opfører sig rigtigt, når man går på jagt i de lande, hvor der er Afrikansk svinepest.

Jens Munk Ebbesen anbefaler blandt andet, at man bruger sin sunde fornuft, hvis man skal på jagt i Sverige. For selvom man ikke tager på jagt i det område, hvor der er smitte med Afrikansk svinepest, kan der stadig være smitte uden for området.

Derfor anbefaler Landbrug & Fødevarer også, at man ikke tager jagttrofæer med hjem, eller at man sørger for at få trofæet præpareret i udlandet, så det, man får hjem, er uden smitterisiko.

Kit til jagt

Det er muligt at bestille et kit til jagtturen. Her får man desinfektionsmiddel og poser til sit jagtgear.

- Når man har været på jagt i udlandet, så har man simpelthen tingene med til at få vasket og desinficeret sine støvler og alt andet udstyr. Det bedste er jo, hvis man også kan vaske sit jagttøj, inden man tager hjem. Men ellers er der også en pose, som man kan putte det i, så man minimerer risikoen for at få noget smitte med hjem til Danmark, lyder det fra Lisbeth Harm Nielsen.

Lyt med i podcasten som du blandt andet kan finde via svineproduktion.dk.

Anbefaling til jagt i udlandet

Går du på jagt i udlandet bør du:

  • Efterlade slagteaffald i det land, hvor dyret er nedlagt
  • Partere kødet og lægge det i poser, inden du tager hjem
  • Vaske dit jagttøj inden du tager hjem – kan du ikke det, så læg det i poser og vask det, så snart du er hjemme

Bestil et gratis sæt med desinfektionsmiddel, pose til tøj og strips til at lukke posen hos L&F på ten@lf.dk

Kilde: svineproduktion.dk

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også