Rotavirus suis kan føre til alvorlige tilfælde af diarré hos smågrise. Ifølge en nyere undersøgelse er forekomsten af smitte med rotavirus A og C væsentlig højere end tidligere antaget. Ifølge Porcus-dyrlæge kan tanniner måske være en del af løsningen.
- Rotavirus suis er et overset problem i klimastalden.
Sådan lød det fra dyrlæge Kristian Havn fra Porcus, da han i en artikel i Effektivt Landbrug i foråret opfordrede til øget fokus på problematikken. Nu følger dyrlæge Anne Priebe, ligeledes fra Porcus, op med et bud på en mulig løsning, som du som dyrlæge eller griseproducent kan prøve af, når rotavirus huserer i klimastalden.
- Som dyrlæger har vi i årevis anbefalet vaccination af gylte mod rotavirus. Vaccination beskytter de nyfødte grise mod rotavirus de første par uger, men desværre kun mod rotavirus type A og beskyttelsen er forsvundet ved fravænning. Derudover har dyrlæge Kristian Havn fra Porcus for nylig dokumenteret at rotavirus type C nu har overhalet forekomsten af rotavirus A i de danske stalde med fravænnede grise. Rotavirus type C har nu massiv forekomst i mere end 30 procent af de danske klimastalde der er med i hans undersøgelse, fortæller Anne Priebe.
Rotavirus Suis er et overset problem i klimastalden
Dyrlægen påpeger, at problemet jo efterlader det simple spørgsmål:
- Hvad gør vi så som dyrlæger og producenter af grise? Her ser det ud til, at der findes produkter der kan afhjælpe situationen.
- Fodermidler kan ikke overraskende også have effekt på dyrenes immunforsvar, og det ser ud til at være tilfældet med nogle produkter med indhold af tanniner.
Tanniner mod Rotavirus
Ifølge Anne Priebe tyder forskning på, at tanniner kan hjælpe med at mindske rotavirusdiarré gennem flere mekanismer.
- Dels hæmmer tanniner viras evne til at binde sig til tarmcellerne og fremkalde diarre og dels virker tanniner antiinflammatorisk (betændelseshæmmende) samt kraftigt antioxidantisk, fortæller Anne Priebe og forklarer nærmere. At oxidanter er stoffer, som dannes under betændelsesreaktioner og som er skadelige for tarmvævet.
- Ud over disses effekter på rotavirus, så peger forskningen også på, at clostridium-bakterier, som for eksempel giver gaspuster dødsfald, også kan bekæmpes ved hjælp af tanniner i foderet, tilføjer dyrlægen.
Hvad er rotavirusdiarré?
Rotavirus inficerer cellerne i tyndtarmens slimhinde og forårsager alvorlig diarré og dehydrering hos smågrise.
Virussen er meget smitsom og spredes hurtigt fra afføringen til de øvrige grise, hvilket fører til dårlig tilvækst, spredning, forringet foderudnyttelse og øget behov for at medicinere mod de bakterielle infektioner der ofte findes sammen med Rotavirus.
Kilde: Dyrlæge Anne Priebe
Et nyt foderadditiv med tanniner
O’Nella er et nyt foderadditiv på markedet, som blandt andre aktive stoffer, har et højt indhold af tanniner. Den flydende O’Nella Protect har været kendt i flere år og bruges i vid udstrækning, til forebyggelse af diarré hos nyfødte pattegrise. Da rotavirus ofte også er involveret i diarré efter fravænning, kan en pulverform af O’Nella, ifølge Anne Priebe, også blandes i foderet.
- Vi har det sidste seneste års tid arbejdet med flere forskellige iblandings procenter i de forskellige foderblandinger for at finde det mest optimale for grisene vurderet på diarréforekomsten efter fravænning og ved overgangen til blanding 2, men også for at se forbedringer af spredningen i tilvækst og selvfølgelig salgsvægt, medicinforbrug samt fodereffektivitet, fortæller Anne Priebe.
Ifølge dyrlægen er doseringen stadig under evaluering i en del besætninger, men foreløbigt ser det ud til, at 1.000 gram pr. ton foder i de første par uger efter fravænning og noget lavere iblanding efterfølgende er et fornuftigt bud.
- Det er klart, at vi som dyrlæger ser frem til, at der på et tidspunkt kommer bedre muligheder, for at vaccinere mod Rotavirus, men indtil det sker, ser disse O-Nella produkter ud til at kunne bidrage til en praktisk løsning.
Hvad er tannin?
Grise i naturen har en vis evne til at selvmedicinere sig ved at æde forskellige planter, herunder dem, der indeholder såkaldte tanniner.
Selvmedicinering er et velkendt fænomen blandt mange dyrearter, som instinktivt søger efter og indtager plantemateriale med medicinske egenskaber for at behandle eller forebygge sygdomme.
Tanniner er en gruppe af såkaldt polyfenoliske forbindelser, og er naturligt forekommende i mange planter og specielt i egeblade, bark og kastanjer. Tanniner er kendt for deres antivirale, antibakterielle og antioxidante egenskaber. I naturen kan grise, som er altædende, finde frem til tanninholdige fødeemner, der kan hjælpe dem med sundhedsproblemer i blandt andet mave-tarmsystemet og diarré.
Kilde: Dyrlæge Anne Priebe
Sådan virker tanniner i tarmen
- Antivirale egenskaber: Tanniner har vist sig at hæmme opformering af Rotavirus ved at binde sig til viruspartikler og forhindre dem i at binde sig til og inficere tarmens celler
- Anti-inflammatorisk virkning: Tanniner kan reducere betændelsesreaktioner i tarmen, hvilket minimerer skaderne forsaget af Rotavirus
- Sammentrækkende virkning: Ved at få proteinerne til at trække sig sammen, dannes der et beskyttende lag på tarmens slimhinde, der kan reducere væsketab og diarréens alvorlighed
- Antioxidant effekt: Tanniners antioxidant egenskaber kan beskytte tarmceller mod oxidativ stress og skader forårsaget af virusinfektioner
Kilde: Dyrlæge Anne Priebe