Sofari 2025: 9.300 danskere så på grise under åben himmel

Solen stod højt på himlen, da godt 9.300 danskere tog på Sofari søndag den 18. maj. Hos Risbjerg Landbrug på Vestfyn blev muligheden for at komme helt tæt på landbruget også et tilløbsstykke – til glæde for både producenter og besøgende.

- Der er jo ikke noget, der kan være bedre end at vise det, man brænder for, frem på en sommerlig dag som i dag, lød det fra Hans Erik Jørgensen, Risbjerg Landbrug i Jordløse på Vestfyn. Arrangementet på Risbjerg Landbrug bød også på en guidet tur rundt om faremark og maskinpark. Kristiane og Kasper, Martha (4 år)  og Esther (6 år) så på grise og maskiner og hilser her også på på den ene af gårdens to store Pyrenæerhunde Birk og Ronja. Mange benyttede sig af muligheden for at smage pølser lavet af eget kød og købe pølser med hjem.

Søer og smågrise solbadede i sølehullerne, mens Sofari-gæster tog en guidet tur i faremarken, grinede bag rattet i den store mejetærsker og gumlede grillpølser i græsset.

Sofari, der igen i år er arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med foreningen FØKS samt Friland, Organic Pork, Tican og Økologisk Landsforening, er en fest for børnene og en glæde for de producenter og deres medarbejdere, der mødes af begejstringen over den måde, hvorpå de arbejder med landbruget.

- Der er jo ikke noget, der kan være bedre end at vise det, man brænder for, frem på en sommerlig dag, som i dag, hvor det hele er ved at springe ud.

Hans Erik Jørgensen, Risbjerg Landbrug med 250 årssøer og en årlig produktion af cirka 6.000 slagtegrise ved Haarby på Vestfyn, lægger ikke skjul på, at han nyder den tilstrømning af mennesker med brede smil og nysgerrige blikke, der betaget går mellem grise og det udpluk af maskinparken, som der i dagens anledning er linet op på marken.

Glad og stolt vært

- Jeg er virkelig glad for, at der kommer så mange. Det er jo væsentligt dyrere, når man skal købe økologisk kød. For os er det derfor megavigtigt, at forbrugeren får hele historien med, understreger den økologiske producent, der også er formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

- Det er fedt, at der er 14 økologiske landbrug, der har åbent hus i dag, tilføjer Hans Erik Jørgensen.

Han gør det klart, at det er et stort arbejde at afholde et sådant arrangement. På Risbjerg Landbrug hjælper såvel venner, naboer som alle bedriftens medarbejdere til med klargøring, og på selve dagen, for at de besøgende skal få en god og lærerig oplevelse.

- Alle er opsatte på og har set frem til at vise vores landbrug frem. Som landmand kan jeg kun være glad og stolt på sådan en dag, smiler Hans Erik Jørgensen.

Økologi i fremtiden

Sammen med hustruen Kirsten og Innovationscenter for Økologi – og ikke mindst det øvrige team hos Risbjerg Landbrug gør de denne dag også en stor indsats for at udbrede faglig viden om såvel grise og planter som biodiversitet og klimaaftryk på et landbrug som deres, der drives økologisk.

- Jeg tror meget på økologien i fremtiden. Det er nøglen til de udfordringer, som vi står overfor. Økologien er en skånsom måde at dyrke fødevarer på under hensyntagen til det omgivende miljø og dyrevelfærden.

Hans Erik Jørgensen peger endvidere på, at der i øjeblikket også er tegn på, at markedet lysner for de økologiske fødevarer.

- Det tegner til, at forbrugerne er på vej tilbage. Forbrugerne bliver mere og mere oplyste og søger viden om, hvor fødevarerne kommer fra. Vi er på vej ud af en svær periode. Efter en tid med energikrise og høj inflation har forbrugerne igen en væsentlig bedre købekraft. Det kan vi virkelig mærke, understreger han og fortsætter:

- Det er derfor også vigtigt med sådan et arrangement her, hvor forbrugerne kan se, hvordan vi driver landbruget, og hvor der er plads til oplysning og smagsprøver. Folk kommer og spørger, hvor de kan købe kødet fra grisene.

- Vi vil vise vores børn landbruget

Igennem mange år har Risbjerg Landbrug med åbne arme taget imod nysgerrige børn og forældre, der oftest søger arrangementet for netop at lade deres børn komme tættere på natur og fødevareproduktion. Det gjaldt også en familie på fire fra Flemløse.

- Vi er her for at støtte noget lokalt og for at vise vores børn landbruget, lyder det fra Kasper og Kristiane, der sammen med Esther på 6 år og Martha på 4 år er nået til de store maskiner.

- Det er bedre end Økodag, påpeger Kristiane og tilføjer:

- Her er mere plads til at se dyr og maskinerne rigtigt. Børnene lærer mere.

Familien fortæller endvidere, at de derhjemme taler meget om det her med »Fra jord til bord«.

- I går spiste vi stegt flæsk, hvor vi talte om, hvorfor der er en tatovering på grisen, fortæller Kristiane, der endnu engang roser dagens fine arrangement hos Risbjerg Landbrug.

Læs også