Valgfag kulminerer på Landbrugsmessen

Jordbrugets UddannelsesCenter Århus har i løbet af foråret kørt et valgfag omkring dyrskuer. På Landbrugsmessen Gl. Estrup, den 24. og 25. maj, afslutter en gruppe elever valgfaget ved at gå i ringen med fem jerseykøer.

Et dyrskue-valgfag kulminerer på Landbrugsmessen Gl. Estrup, når en flok grundforløbselever fra Jordbrugets UddannelsesCenter Århus afslutter deres valgfag ved at tage fem af Beder-skolens køer med på dyrskue.

Kun et par af eleverne har prøvet det før, for resten bliver det en helt ny oplevelse.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan det er. Jeg har aldrig været til et dyrskue før, siger Mathias Gulev Storgaard.

- Det er det samme her. Jeg glæder mig også bare til at opleve det, siger Jonas Søgaard Nielsen.

Teori og praksis

Dyrskue-valgfaget er en blanding af teori og praksis. Teori, hvor eleverne blandt andet lærer om køernes egenskaber, og hvordan de vægtes. Og så går de i stalden bagefter og lærer at se på dyrene og vurdere dem.

Alle eleverne på valgfaget går på grundforløb to. Denne gang er der ni elever tilmeldt, mens der på sidste hold var en del flere. Fire af eleverne denne gang er gengangere fra sidste valgfag. Og så er der Joy Daniella Jensen, som tidligere har gået på skolen og deltaget i valgfaget og derigennem blandt andet deltaget på dyrskuet i Horsens. Nu er hun ude i praktik i nærområdet, men kommer selvfølgelig tilbage til skolen en gang om ugen, når der er dyrskue-valgfag, og har også fået fri, så hun kan deltage i landbrugsmessen.

I dag står den på mønstring

Da avisen kigger forbi skolen, er dyrskue-valgfaget i fuld gang, og i dag står den på mønstring. Eleverne er i gang med at finde de fem køer, som skal med på dyrskue.

- Vi har dem skrevet op på tavlen, og så har vi lavet en oversigt, så vi kan holde et overblik over, hvor ofte vi får trænet med dem, siger Sara Knap Jochumsen, som har undervist i valgfaget, der har kørt to gange dette forår.

Skolen har 36 jerseykøer plus opdræt. Køerne er generelt meget medgørlige og vant til at blive håndteret af mange mennesker.

- Eleverne skriver selv på oversigten, når de har trukket med den enkelte ko, så vi kan holde styr på, at vi får trukket med dem alle sammen, forklarer hun videre.

Eleverne tager de fem køer med ud i solskinsvejret i hver sin grime og bliver vejledt af Erik Ravn, som til dagligt blandt andet står for køerne. Foruden at Erik har været ansat på skolen i 17 år, har han også tidligere haft køer og udstillet meget.

- Du skal bakke, råber han ind til en af eleverne, som stopper og kigger undrende på koen, som om han tænker på, hvordan han skal få koen til at bakke.

- Det er dig, der skal bakke, når du går med koen, råber Erik igen, og hurtigt finder både køer og elever takten.

På ukendt grund

Flere af eleverne meldte sig til dyrskue-valgfaget uden helt at vide, hvad det var.

- Jeg synes det så spændende ud. Og så kan man få lov at gå med køer, og det kunne jeg godt tænke mig at prøve, fortæller Jonas Søgaard Nielsen.

- Jeg havde ikke meldt mig på valgfaget sidst, men så var jeg ude at se, da de var ude at træne med køerne, og så synes jeg, det så meget hyggeligt og spændende ud, og derfor meldte jeg mig på, forklarer Mathias Gulev Storgaard.

- Jeg har selv været på dyrskue før, så jeg synes, det var et spændende valgfag og tænkte, at det skal jeg da prøve. Min svigerfamilie gør meget i dyrskuer. De udstiller ikke, men tager gerne ud og kigger på køer, men det har jeg lyst til selv at prøve, forklarer Camilla Nicolaisen.

Giver eleverne en stor oplevelse

Sara Knap Jochumsen og Erik Ravn er glade for at kunne give eleverne en oplevelse samtidig med, at de også fagligt får noget med i rygsækken.

- Jeg er glad for, at vi med dette valgfag også kan få en del faglige ting med. Som i dag hvor vi er startet med at snakke om egenskaber, forklarer Sara Knap Jochumsen, mens Erik Ravn fortsætter:

- Jeg håber, eleverne får en større forståelse for, hvordan man arbejder med dyrene. Og så håber jeg de får en positiv oplevelse af den udvikling der sker fra første gang de gik med dyrene og til at de bliver bedre og bedre, siger han og fortsætter.

- Og kan man præge dem lidt og så et lille korn til at de får interessen for dyrskuer, det kunne være dejligt. Det ligger mit hjerte meget nært, at de får interessen for køer, siger Erik Ravn, som også ser frem til, at eleverne skal opleve selve dyrskuet, fællesskabet og stemningen.

- Det kan man ikke forklare. Det skal opleves, supplerer han.

Håber at kunne gentage succesen

Skolen har tidligere udstillet i Horsens og på Landsskuet, men da det har kulmineret lidt med elevernes sommerferie, faldt valget denne gang på Landbrugsmessen Gl. Estrup. Det er heller ikke første gang, at skolen har køer med til dette dyrskue, men det er en del år siden sidst.

Skolen håber også næste år at kunne udbyde valgfaget.

- Til næste år håber jeg, vi kan komme ud og besøge nogle rigtige dyrskueentusiaster. Se deres køer og høre, hvad de siger og se, hvad de gør, forklarer underviser Sara Knap Jochumsen.

Og inden solen forhåbentlig står højt på himlen, og de fem køer er ankommet til Landbrugsmessen Gl. Estrup, står den på klargøring, vask, klipning og træning.

Læs også