Der er udsigt til et fald i restbetalingen, fremgår det af en pressemeddelelse om det nye regnskab fra Danish Crown.
70 øre pr. kg.
Det er, hvad bestyrelsen i Danish Crown foreslår i restbetaling for leverandører af grise. Det fremgår af en pressemeddelelse fra slagterikoncernen fredag.
- I bestyrelsen er vi meget bevidste om, at det har været et utilfredsstillende år for de andelsejere, der leverer slagtegrise til Danish Crown. Vores afregning har ikke matchet vores danske konkurrenter, og samtidig har vores indtjening i selskabet ikke været tilstrækkelig til at udbetale den restbetaling, andelsejerne som minimum forventer, siger Asger Krogsgaard, der er formand for Danish Crown.
- Derfor har vi valgt at supplere restbetalingen med en helt ekstraordinær udbetaling fra den ufordelte egenkapital, da vi mener, det vil bidrage til at sikre de fremtidige tilførsler af slagtegrise, tilføjer han.
Danish Crown justerer væksttillæg
Udlodning på 6 øre pr. kg
Foruden restbetalingen spiller bestyrelsen ud med en udlodning fra den ufordelte egenkapital på 6 øre for alle kg leveret de seneste fem år. For en andelsejer, der i gennemsnit har leveret 10.000 grise om året de seneste fem år, bliver det til cirka 900.000 kroner, skriver virksomheden.
Til leverandører af søer foreslås en restbetaling på 80 øre/kg og en udbetaling fra den ufordelte egenkapital på 4 øre for alle kg leveret de seneste fem år. Andelsejere, der leverer kreaturer, er tiltænkt en restbetaling på 1,35 kr./kg og en udbetaling på 11 øre fra den ufordelte egenkapital for alle kg leveret de seneste fem år.
- Udbetalingen fra den ufordelte egenkapital er kun mulig, fordi Danish Crown generelt er en finansielt sund virksomhed, lyder det i pressemeddelelsen.
DC arbejder på salg af stor udenlandsk fabrik
Fokus på bundlinjen
I regnskabsåret 2023/24 er arbejdskapitalen nedbragt fra netto 7,4 til netto 6,4 milliarder kroner. Den finansielle gearing er gået fra 3,3 til 2,8, mens soliditetsgraden er på et uændret niveau.
- I det kommende år skal vi helt ubetinget have løftet vores bundlinje, og så er det helt centrale for os at få reetableret vores konkurrencekraft på afregningen for grise. Vi har allerede sat ind med en omfattende spare- og effektiviseringsplan, for vi skal som minimum matche vores danske konkurrenters afregning, siger Niels Duedahl.
- Samtidig skal vi helst lykkes med at indsnævre afstanden til den tyske notering, for det vil både gøre det mere attraktivt at fede grise op i Danmark og løfte andelsejernes tillid til Danish Crown som virksomhed, tilføjer han.
Danish Crown har siden regnskabsårets afslutning i september gennemført en afskedigelsesrunde og reduceret antallet af funktionærstillinger i kerneforretningen med 500. Sammen med en række andre spare- og effektiviseringstiltag skal det nedbringe de samlede omkostninger med en halv milliard kroner.
Danish Crown og Demokraterne i USA kan have ligheder, der er værd at debattere
Mangler tre kroner pr. kg
Når en andelsejer i Danish Crown læser årsregnskabet og samtidig kigger på den afregning, der er betalt for leverancer af grise i årets løb, mangler der op mod tre kroner for hvert leveret kilo, sammenlignet med det EU-indeks, Danish Crown måler sig mod. Derfor er tilførslerne af slagtegrise til Danish Crown faldet i regnskabsåret 2023/24. Slagteriet i Ringsted er lukket, og en massiv spare- og effektiviseringsplan er iværksat.
- Vores afregning på grise har hverken matchet de danske konkurrenter eller været i nærheden af det europæiske benchmark det seneste år. Derfor er Danish Crown i krise, selv om nøgletallene i vores regnskab viser, at vi finansielt er en robust virksomhed, siger Niels Duedahl, der tiltrådte som Group CEO i Danish Crown den 1. september.
- Lige nu ser vi ind i et yderligere fald i tilførslerne af grise på omkring fem procent i dette regnskabsår. Det er en negativ spiral, så vi sætter alt ind for at genskabe vores konkurrencekraft, tilføjer han.
Danish Crown er klar med nyt premium oksekødsmærke
Tilbagegang i nettoresultatet
I regnskabsåret 2023/24 er Danish Crowns driftsindtjening (EBIT) steget med 1,2 procent fra 2.398 millioner kroner til 2.427 millioner kroner. De finansielle omkostninger er øget med 143 millioner kroner til 679 millioner kroner, og trods indtægten fra salget af Agri-Norcold, så er omkostningen til særlige poster – grundet hensættelser, nedskrivninger og omkostninger for ca. 750 millioner kroner – steget fra 200 millioner kroner i regnskabsåret 2022/23 til 466 millioner kroner det seneste år. Nettoresultatet går derfor tilbage fra 1.469 millioner kroner i 2022/23 til 1.042 millioner kroner i 2023/24. En tilbagegang på 29 procent.
- Isoleret set er den ordinære indtjening i Danish Crown på et acceptabelt niveau, men vi har slet ikke leveret den afregning, vores ejere med god ret kan forvente, siger Niels Duedahl.
Derfor trækker vi en streg i sandet og nedskriver værdien på en række af de aktiver, der ikke i tilstrækkelig grad bidrager til indtjeningen. Det er voldsomt, men nødvendigt for at genskabe vores konkurrencekraft, tilføjer direktøren.
Blandede resultater i datterselskaberne
Ifølge selskabet har Danish Crown Beef klaret sig pænt, og i Danmark har det slagtet halvanden procent flere kreaturer end året før. Indtjeningen i Scan-Hide, der sælger kreaturhuder til læderproduktion, har dog skuffet, lyder det i pressemeddelelsen.
- Salget af luksustasker, møbler og store biler med læderindtræk er ramt af den økonomiske afmatning, og det tvang Scan-Hide til at nedskrive sit lager betragteligt. Det har kostet på afregningen til andelsejerne, og samtidig har de to tyske kreaturslagterier præsteret under forventning, står der at læse.
Samlet set har porteføljeselskaberne ikke bidraget tilstrækkeligt til koncernens indtjening. Svenske KLS og handelsselskabet ESS-FOOD leverer stabile resultater, der svarer til forventningerne.
DAT-Schaub har derimod tabt momentum på grund af kraftigt faldende priser i salget til pharma-industrien, så indtjeningen er gået tilbage fra 961 til 558 millioner kroner. I Polen er Sokołów udfordret af hård konkurrence om ordrerne til de polske detailkæder, og derfor falder indtjeningen fra 194 til 132 millioner kroner.