Sammen med Nestlé, Yara og Agrovi vil Tænketanken Frej samle hele fødevarekæden i et nyt partnerskab, der skal sikre, at regenerativt landbrug bliver en politisk og praktisk realitet i Danmark.
Efter et succesfuldt projekt i 2024 tager Tænketanken Frej nu næste skridt mod at styrke den regenerative omstilling i dansk landbrug. Sammen med Yara, Agrovi og Nestlé lancerer Frej et nyt partnerskab, der skal samle hele fødevareværdikæden om viden, handling og politisk gennemslag.
Partnerskabet er en direkte videreførelse af erfaringerne fra Frejs tidligere arbejde – herunder det roste Bælgfrugtspartnerskab – og har ét klart mål: at gøre regenerativt landbrug til en naturlig del af dansk landbrugspolitik- og praksis.
- Regenerativt landbrug har endnu ikke fået den politiske opmærksomhed, det fortjener. Det er her, Frej kommer ind i billedet. Vi har erfaringen, netværket og muligheden for at bygge bro mellem forskning, landmænd, industri og beslutningstagere, siger direktør i Frej, Marie-Louise Boisen Lendal, i en pressemeddelelse.
Regenerativt landbrug – hvad så nu?
Internationalt er udviklingen i fuld gang. EU’s nye landbrugsstrategi har sunde jorde som omdrejningspunkt, og både danske og internationale forskernetværk sætter fokus på regenerative metoder. Men i Danmark mangler det koordinerede samarbejde, som kan omsætte ambitioner til handling – det vil Frej nu skabe.
Politisk pres og praktiske løsninger
Frej lægger vægt på, at regenerativt landbrug ikke er en nichepraksis, men en systemisk omstilling, som kræver engagement fra hele værdikæden – og ikke mindst fra de store spillere.
Ifølge tænketanken er det essentielt, at udviklingen skubbes den rigtige vej.
Frej stod i 2024 bag en kortlægning af regenerativ praksis i Danmark og udviklede 15 konkrete anbefalinger til, hvordan metoden kan udbredes. Anbefalingerne fik stor opbakning – både fra industrigiganter som Carlsberg og fra grønne aktører.
Direktør i Tænketanken Frej, Marie-Louise Boisen Lendal. Arkivfoto: Jørgen P. JensenKritisk vagthund
Men partnerskabet skal ikke blot accelerere udviklingen – det skal også sikre kvalitet og integritet.
Frej vil etablere en styregruppe, inspireret af modellen fra Bælgfrugtspartnerskabet, hvor både forskere, landmænd, NGO’er, små producenter og store virksomheder får en stemme.
Regenerativt landbrug er stadig et begreb i udvikling, og det er afgørende, at Danmark ikke bare følger med – men går foran.
- Vi skal sikre, at regenerativt landbrug ikke blot er et buzzword, men en reel løsning på landbrugets klima-, natur- og biodiversitetsudfordringer, påpeger folkene i tænketanken.
En invitation til hele sektoren
Partnerskabet er åbent, og ambitionerne er høje. Derfor rækker Frej også hånden ud til alle interessenter.
- I Frej er vi dygtige til at samle aktører på tværs af fødevarebranchen og skabe fællesskaber, der får ting til at ske. Nu skal vi bruge de erfaringer til at fremme det regenerative landbrug. Det er afgørende, at denne omstilling sker sammen og sker nu. Vi inviterer derfor alle interesserede aktører til at være med, så regenerativt landbrug bliver mere end et løfte – det skal blive en realitet, siger Marie-Louise Boisen Lendal.
Lanceringen af partnerskabet finder sted den 26. maj i København, hvor blandt andre landbrugsordfører Ida Auken deltager.
Her er de 15 anbefalinger til at få et regenerativt dansk landbrug