Farestald trak fulde huse

De 400 specialdesignede farestier var godt fyldt op, da der forleden var budt inden for til åben stald på St. Købeskov ved Veflinge.

Lars Brunse (nr. to fra venstre) har været med til at designe farevingen, der er blevet »bananformet« efter soens ryg. Foto: Lotte Larsen

Onsdag den 18. december var det muligt at besigtige den – med lokale håndværkere - nyopførte farestald på St. Købeskov hos Peter Jacobsen og Lise-Lotte Pedersen, Veflinge. En mulighed mange benyttede sig af.

- Det har været en dejlig dag, og der har været rigtigt mange gode spørgsmål fra de mange gæster, fortæller Peter Jacobsen, da de sidste gæster er gået hjem.

- Nu glæder vi os til at tage stalden i brug og komme i gang.

Blandt de deltagende firmaer ved arrangementet er blandt andet Fremtidens Staldinventar, der har stået for produktionen af de 400 komplette specialdesignede farestier, der gør det lettere arbejdsmæssigt at håndtere grisene og hvor dyrevelfærden er på sit højeste.

- Det er en kundedesignet løsning, der går hen og bliver standard fremover, fortæller salgschef Peter Bech Johansen.

Han fremhæver, at stien er 2,42 x 3,05 meter mod de traditionelle kvadratiske stier på 2,5 x 2,5 meter.

- Det gør det muligt med blandt andet fast gulv og linespil nedenunder, siger han.

Massive plader

Farestierne er lavet i fiberplader, der fylder 10 millimeter, hvilket er mindre end ved brug af plastikplader. Dermed opnås plads til større stier og dermed øget dyrevelfærd.

- Fiberplader er desuden et massivt produkt, der gør det let at vaske. Når der vaskes, er der ikke et hulrum i pladerne, hvor der kan samle sig skidt, som ved plastik. Det gør det hygiejnemæssigt betydeligt bedre, påpeger Peter Bech Johansen.

Peter Jacobsen supplerer:

- Hygiejnen skal være i top, ligesom det har været vigtigt for mig, at staldinventaret er i en kraftig kvalitet. Det skal holde i mange år og skal kunne tåle at bliver brugt – både af os og af grisene.

- Samtidig skal det også være let at komme til. Derfor har en væsentlig opgave været at få både krybbe og hule placeret, så både soen og smågrisene kan håndteres fra gangen. Det er ikke arbejdsvenligt at skulle skræve hen over bokssider flere gange dagligt. Det har jeg gjort rigeligt allerede, understreger Peter Jacobsen og fremhæver de hævede hjørnekrybber i plastik, og at inventaret er i kraftigere materiale end normal standard, for at det kan holde i mange år.

- Der er større pres, når søerne går løse, så det har været et krav fra min side, siger han.

Spændende projekt

Salgschefen glæder sig over at være en del af byggeriet på St. Købeskov, og kalder det et spændende projekt.

- Det, at vi har fået lov at lave prøveopstillinger i eksisterende stald et halvt år før, den endelig sti blev besluttet, har givet os en masse god viden og erfaring, siger han.

- Der er tænkt på det hele her på St. Købeskov, hvor stalden er designet til at opfylde alle krav og mere til. Så vi er stolte af, at det er os, der er blevet valgt til som leverandører af farestierne, siger Peter Bech Johansen.

Specialdesignede farevinger

Også Lars Brunse fra Bestfarm er en tilfreds mand.

- Det har været en spændende opgave at være med til. Peter og jeg har sammen lavet fire modeller i den eksisterende stald, forklarer han og fremhæver, at der både skulle afprøves gulvtyper og farestier fra forskellige leverandører.

- Farevingerne i farestierne er specialdesignet af Peter Jacobsen og jeg, hvor vi har kigget på nem adgang til diegivning, samt hvordan soen kan få mest frihed. Ligeledes har vi haft stor fokus på den mindste pattegris.

Lars Brunse forklarer, at farevingen er blevet »bananformet« efter soens ryg.

- Der er skabt plads i selve boksen, og vi har fjernet en finger i den ene farevinge og halveret i den anden side ind mod hulen. Det er helt nyt, som Peter Bech Johansen fra Fremtidens Staldinventar også siger.

- Hulen er lavet med Aniheater med fokus på god varme og driftssikkerhed.

Hele pattegrise-pakken

- Og så får pattegrisene hele pakken fra Bestfarm. Lige fra drypvanding, hvor vi sammen med den lokale elektriker har opsat en helt ny og spændende måde at lave drypvanding på, hvilket gør, at der altid er vand i koppen samt elektrolyt på stiniveau. Derudover får pattegrisene mælk fra Bestfarms drikkekopper, og der er monteret den helt nye wet/dry feeder, hvor pattegrisene begynder at spise før tid, påpeger Lars Brunse.

Deltagende firmaer

Agroshop.dk

Big Dutchman

Ewers

Porcus Svinefagdyrlæger

Weda

DTL

Vilomix

Skov

Nordea

Fremtidens Staldinventar

Danish Crown

Klimadan

Nordfyns El

AB Neo

Nordvestfyns LandboUngdom

Bestfarm

Jysk Jordstabilsering

Byggeri & Teknik

Fog Agrotaknik

Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik

XL Byg, Brejnholt Lillebælt

Skovgaard Agro Consult Aps.

Billeshøj Tømrerforretning

LT Byg & Anlæg

Læs også