Martin Lodahl Larsen bliver et nyt pust på Aabenraa-skuet – han kommer fra Vestjylland med Dexter-kreaturer og håber på, det vil inspirere sønderjyske avlere.
Af Karsten Himmelstrup
Der blæser nye vinde over kødkvægudstillingen på Det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa i år, og nogle af dem kommer fra Vinderup ved Holstebro i form af kvægavler Martin Lodahl Larsen og hans Dexter-kreaturer.
Han hjalp sidste år en barndomsveninde fra Varde med at udstille kødkvæg på skuet i Aabenraa, og det sætter spor i år:
- Jeg oplevede for et år siden, at atmosfæren er så god på skuet i Aabenraa, og jeg besluttede, at jeg vil derned igen, og så kan jeg jo lige så godt have to dyr med i traileren, siger Martin Lodahl Larsen.
- Jeg er bidt af avl og dyrskue, men når jeg tager til Aabenraa, er det også for at vise racen frem og for at vise de sønderjyske avlere, at det med at tage på dyrskue ikke er så besværligt. Det kunne være spændende, hvis vi kunne skabe en tradition for Dexter på skuet, siger Martin Lodahl Larsen.
Sidste år var han i Hjørring, og han har nok været på alle betydende dyrskuer i Danmark, for det med dyrskuer fik han ind med modermælken på forældrenes ejendom på varde-kanten.
- Jeg mener, at den bedste måde at holde ferie på er at tage på dyrskue, og jeg er ganske enkelt forelsket i Dexter-racen, siger Martin Lodahl Larsen.
Er tryg ved den lille race
-Jeg startede på et 4H-skue som otte-ni årig med en Holstein-kvie, og siden valgte jeg Dexter, fordi den er så nem at håndtere. Som ung trak jeg en Simmentaler-ko, og jeg var ikke helt tryg ved den. En Dexter-ko vejer 350-400 kg og en tyr 650 kg, og det er noget helt andet, siger Martin Lodahl Larsen.
Han fortæller, at der er gjort meget for at avle et lidt hidsigt temperament ud af Dexter-racen, og at det er lykkedes. Så dyrene er generelt til børn og unge, ligesom de populært sagt bliver kaldt for en pensionist-race:
- De er meget omgængelige og kræver ikke meget arbejde. Hvis man har nogle ekstensive arealer, så er de tilfredse og behøver ikke tilskudsfoder, siger han.
Avl er både hobby og arbejde
Han har ti moderdyr samt opdræt hjemme på 1,5 hektar som hobby ved siden af, at han arbejder som inseminør hos Viking Danmark. Så ikke bare hobby og ferier bliver brugt på kvægavl, men også de timer, han bruger på sit faste lønarbejde.
Dexter-racen har fantastiske egenskaber, fremhæver Martin Lodahl Larsen.
-De leverer fantastisk oksekød på ekstensive arealer, og de er faktisk klimavenlige. For kødstykkerne er ikke så store, men kødet er så superlækkert og smager så godt, at man ikke behøver mere end en bøf. Ikke mindst de gode priser for tiden og den ekstensive græsning er medvirkende til, at der faktisk er god økonomi i produktionen:
-Jeg sælger stort set ikke dyr til slagtning, men udelukkende til levebrug. Ikke for at prale, men jeg har en god besætning. Jeg har gjort meget ud af at importere engelsk genetik, for at dyrene bliver attraktive, og det er seriøse avlere, som henvender sig til mig for at købe. Så jeg har faktisk en god driftsøkonomi, siger Martin Lodahl Larsen.
Fremavler selv dyrene
Som 12-årig investerede han i sin første Dexter-kvie og har siden været fast inventar i kødkvægskonkurrencerne på skuer. Han kan ikke forestille sig at skifte til en anden race, og han avler selv dyrene og køber ikke udefra. Det selv at fremavle er en stor del af at udstille på skuerne, mener han.
- Der var jeg godt nok skuffet. Jeg røg ud, fordi jeg kom til at stå lidt for tæt på en af de andre, og der er jeg nok en lidt dårlig taber. Det er noget andet end dyrebedømmelsen, hvor meget kommer an på dagsformen hos dyrene, siger han.
Om Dexter-racen
Dexter-kvægracen stammer oprindeligt fra det sydvestlige Irland. Den blev udviklet af småbønder i 1800-tallet og er en af de mindste kvægracer i verden, og køerne måler typisk 90-105 centimeter ved skulderen.
Dexter-kvæg siges generelt at være velegnede til økologisk drift og naturpleje på grund af deres størrelse og måde at græsse på. Racen er blevet mere populær de senere år, især blandt småbrugere og folk med interesse for bæredygtigt landbrug.