Han er ganske enkelt forelsket i Dexter

Martin Lodahl Larsen bliver et nyt pust på Aabenraa-skuet – han kommer fra Vestjylland med Dexter-kreaturer og håber på, det vil inspirere sønderjyske avlere.

Det er blevet til flere gode placeringer for avleren fra Vinderup ved Holstebro. Nu gælder det Aabenraa. Privatfoto

Af Karsten Himmelstrup

Der blæser nye vinde over kødkvægudstillingen på Det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa i år, og nogle af dem kommer fra Vinderup ved Holstebro i form af kvægavler Martin Lodahl Larsen og hans Dexter-kreaturer.

Han hjalp sidste år en barndomsveninde fra Varde med at udstille kødkvæg på skuet i Aabenraa, og det sætter spor i år:

- Jeg oplevede for et år siden, at atmosfæren er så god på skuet i Aabenraa, og jeg besluttede, at jeg vil derned igen, og så kan jeg jo lige så godt have to dyr med i traileren, siger Martin Lodahl Larsen.

- Jeg er bidt af avl og dyrskue, men når jeg tager til Aabenraa, er det også for at vise racen frem og for at vise de sønderjyske avlere, at det med at tage på dyrskue ikke er så besværligt. Det kunne være spændende, hvis vi kunne skabe en tradition for Dexter på skuet, siger Martin Lodahl Larsen.

Sidste år var han i Hjørring, og han har nok været på alle betydende dyrskuer i Danmark, for det med dyrskuer fik han ind med modermælken på forældrenes ejendom på varde-kanten.

- Jeg mener, at den bedste måde at holde ferie på er at tage på dyrskue, og jeg er ganske enkelt forelsket i Dexter-racen, siger Martin Lodahl Larsen.

Er tryg ved den lille race

-Jeg startede på et 4H-skue som otte-ni årig med en Holstein-kvie, og siden valgte jeg Dexter, fordi den er så nem at håndtere. Som ung trak jeg en Simmentaler-ko, og jeg var ikke helt tryg ved den. En Dexter-ko vejer 350-400 kg og en tyr 650 kg, og det er noget helt andet, siger Martin Lodahl Larsen.

Han fortæller, at der er gjort meget for at avle et lidt hidsigt temperament ud af Dexter-racen, og at det er lykkedes. Så dyrene er generelt til børn og unge, ligesom de populært sagt bliver kaldt for en pensionist-race:

- De er meget omgængelige og kræver ikke meget arbejde. Hvis man har nogle ekstensive arealer, så er de tilfredse og behøver ikke tilskudsfoder, siger han.

Avl er både hobby og arbejde

Han har ti moderdyr samt opdræt hjemme på 1,5 hektar som hobby ved siden af, at han arbejder som inseminør hos Viking Danmark. Så ikke bare hobby og ferier bliver brugt på kvægavl, men også de timer, han bruger på sit faste lønarbejde.

Dexter-racen har fantastiske egenskaber, fremhæver Martin Lodahl Larsen.

-De leverer fantastisk oksekød på ekstensive arealer, og de er faktisk klimavenlige. For kødstykkerne er ikke så store, men kødet er så superlækkert og smager så godt, at man ikke behøver mere end en bøf. Ikke mindst de gode priser for tiden og den ekstensive græsning er medvirkende til, at der faktisk er god økonomi i produktionen:

-Jeg sælger stort set ikke dyr til slagtning, men udelukkende til levebrug. Ikke for at prale, men jeg har en god besætning. Jeg har gjort meget ud af at importere engelsk genetik, for at dyrene bliver attraktive, og det er seriøse avlere, som henvender sig til mig for at købe. Så jeg har faktisk en god driftsøkonomi, siger Martin Lodahl Larsen.

Fremavler selv dyrene

Som 12-årig investerede han i sin første Dexter-kvie og har siden været fast inventar i kødkvægskonkurrencerne på skuer. Han kan ikke forestille sig at skifte til en anden race, og han avler selv dyrene og køber ikke udefra. Det selv at fremavle er en stor del af at udstille på skuerne, mener han.

- Der var jeg godt nok skuffet. Jeg røg ud, fordi jeg kom til at stå lidt for tæt på en af de andre, og der er jeg nok en lidt dårlig taber. Det er noget andet end dyrebedømmelsen, hvor meget kommer an på dagsformen hos dyrene, siger han.

Om Dexter-racen

Dexter-kvægracen stammer oprindeligt fra det sydvestlige Irland. Den blev udviklet af småbønder i 1800-tallet og er en af de mindste kvægracer i verden, og køerne måler typisk 90-105 centimeter ved skulderen.

Dexter-kvæg siges generelt at være velegnede til økologisk drift og naturpleje på grund af deres størrelse og måde at græsse på. Racen er blevet mere populær de senere år, især blandt småbrugere og folk med interesse for bæredygtigt landbrug.

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

For Jens Iversen handler det blandt andet om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Ny intelligent og hurtigere malkerobot

DeLaval lancerer en hurtigere, mere intelligent og mere rummelig malkerobot. Virksomheden er blandt udstillerne på skuet

Specialister i biologisk spildevandsrensning

Watersystems A/S er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Dyrskuerne vækker kun gode minder hos Theis Kroot

Landmandssønnen med de hollandske rødder var altid på dyrskue som dreng. Nu er han tilbage - som bilforhandler

Lildholdt tager RDM-køer med

Familien fra Løjt ved Aabenraa bliver de eneste med de traditionsrige danske røde køer, men de lægger vægt på kontakten med byfolkene

Veteraner på skue

Traktorer og landbrugsmaskiner gennem mange årtier kan opleves på Dansk Veteran Traktor Klubs stand på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sønderjysk Belgier-hoppe på skue

Når Sanne Hoffmann og datteren Laura fra Højrup ved Gram i år tager afsted til det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, er det ikke første gang

Mark Hausted rykker ind i Aabenraa

Jersey-avleren fra Bobøl tager til skue med seks kvier og otte køer, og hele familien bliver involveret i arbejdet med at gøre klar og trække.

Mindre arbejde, bedre resultat

Vector MFR Next er navnet på Lelys nye foderrobot. Lely er også at finde blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Mød sønderjyske kvægspecialister på skuet

Sønderjysk Kvægpraksis er både dyrlæger, rådgivning og kurser – en kombination, der kan opleves på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor virksomheden er blandt udstillerne.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.