Biogas Danmark: Støttefrit biogas kan sikre de mistede job i landdistrikterne

En udbygning af biogasproduktionen kan ifølge Biogas Danmark kompensere for det forventede tab af 3000 jobs i landbruget ovenpå trepartsforhandlingernes endelige aftale. Men det kræver politisk vilje.

Notater fra Økonomiministeriet viser, at trepartsaftalens CO2-afgift på landbruget i 2035 vil koste arbejdspladser i landbrug og følgeerhverv som slagterier og mejerier. Skovrejsning forventes at skabe 1000 nye jobs, mens øget biogasproduktion kan opveje resten af tabet, lyder det nu fra brancheforeningen Biogas Danmark, der har fået Damvad Analytics til at lave en analyse.

Ifølge beregningerne, kan beskæftigelsen i biogasbranchen stige fra 3000 til 6000 fuldtidsstillinger inden 2035, hvis biogasproduktionen øges.

- Der er tale om faste nye grønne job, der kan sikre udvikling af vores landdistrikter, siger formand Henrik Høegh.

Biogas Danmark samarbejder med EUC-Nord om opkvalificering af biogasoperatører indenfor AMU-systemet, hvilket understøtter behovet for arbejdsstyrke i grønne job i landdistrikterne.

Dog er udvikling af biogasproduktion afhængig af politiske justeringer, herunder fritagelse af biogas for CO2-afgift og indførelse af et naturgasfortrængningskrav, mener foreningen.

Biogas Danmark foreslår, at biogas ikke pålægges CO2-afgift, når det leveres gennem gasnettet, og at der sikres en stigende andel afgiftsfri grøn biogas til varmekunderne.

– I biogasbranchen er der aktuelt mange biogasprojekter, der blot venter på et markedstræk for at blive realiseret. Det kan ske ved at fjerne den dybt problematiske CO2-afgift på klimaneutral biogas, der leveres gennem gasnettet, samt at man realiserer den politiske aftale om, at varmesektoren ikke må anvende naturgas fra 2030, siger Henrik Høegh.

Læs også