EU-landene har opnået enighed om at udskyde anvendelsen af den nye forordning mod global skovrydning og skovforringelse (EUDR) med 12 måneder. Ændringen betyder, at virksomheder får længere tid til at tilpasse sig de nye regler.
Tirsdag aften besluttede Europa-Parlamentet og Ministerrådet at udskyde ikrafttrædelsen af den meget omdiskuterede afskovningslov – EUDR – med et år. Den oprindelige plan var, at loven skulle træde i kraft senere denne måned, men den nye dato er nu fastsat til den 30. december 2025 for mellemstore og store virksomheder.
Små virksomheder vil få yderligere seks måneder og skal først efterleve reglerne fra 30. juni 2026.
»Substansen i loven forbliver uændret«, skriver EU's nye miljøkommissær Jessika Roswall på det sociale medie X, skriver Altinget.
Under forhandlingerne var der uenighed om, hvorvidt lovteksten også skulle ændres, skriver mediet.
Kunstig intelligens kan øge effektiviteten i landbruget
Forsøgte med ændringer
Den største politiske gruppe i Europa-Parlamentet, den konservative EPP, forsøgte uden held at få vedtaget en række ændringsforslag. Herunder var et forslag om at oprette en »no risk«-kategori, der skulle fritage visse lande fra lovens krav.
Selvom EPP sikrede flertal for sine forslag i Parlamentet, blev disse afvist af Rådet. EPP har kaldt loven et »bureaukratisk monster« og presset på for, at Kommissionen gennemgår detaljerne for at reducere de administrative byrder.
Loven vil, når den træder i kraft, gøre det ulovligt for virksomheder i EU at købe produkter, som har bidraget til global skovrydning eller skovforringelse. Dette omfatter blandt andet varer som soja, kaffe og palmeolie.
Udskydelsen er vedtaget for at give virksomheder og landmænd længere tid til at tilpasse sig de omfattende krav. Blandt andet skal virksomheder kunne dokumentere, at deres produktion ikke stammer fra områder, hvor der er sket afskovning.
Udsættelse af tømrerforordning
Ændringsforslaget indebærer også en udsættelse af ophævelsen af tømmerforordningen (EUTR), så denne først erstattes af EUDR-forpligtelserne efter 12 måneder. Samtidig skal EU-Kommissionens globale benchmarking af lande være klar senest den 30. juni 2025.
Den politiske enighed er endnu ikke formelt vedtaget, men en officiel godkendelse fra både Rådet og Parlamentet forventes inden for de kommende uger.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har meddelt, at den vil opdatere sin hjemmeside i overensstemmelse med ændringsforslaget, så virksomheder og borgere har adgang til de korrekte oplysninger.