Nyd julemåneden på Det Grønne Museum

I udstillingen Alletiders Jul på Det Grønne Museum kan man fordybe sig i Danmarks julehistorie, der strækker sig over århundreder.

Med et besøg på Det Grønne Museum, Auning på Djursland, kan man få en masse ny viden om den magiske højtid julen. På udstillingen Alletiders Jul er der således mulighed for fordybe sig i Danmarks julehistorie, der strækker sig over århundreder.

Igennem opstillede tableauer præsenteres de sidste 300 års jul gennem opbyggede tidstypiske interaktive julestuer. Her kan du for eksempel se, hvordan juletræspynten har udviklet sig fra spiselige dekorationer til smukt designede glaskugler og kulørte blinkende juletræslys.

Udstillingen præsenterer også juletræets fascinerende tidsrejse i Danmark. Fra de første enkle træer i de velhavendes byhjem til det udbredte fænomen, vi kender i dag. Æbleskiver og julehjerter har prydet grenene, og juletræet er blevet et symbol på den stemning og tradition, der definerer dansk jul.

Mere end en festlig højtid

- Udstillingen tager dig med på en fascinerende rejse, hvor du udforsker de danske juletraditioners rødder og følger udviklingen af juletræet fra sin beskedne begyndelse til dagens farverige pragt, lyder det på museets hjemmeside, der fortsætter:

- Opdag, hvordan julen har været mere end bare en festlig sæson i Danmark; den er en dybt forankret kulturarv, der hylder næstekærlighed, samvær og tradition. Udstillingen udforsker også den danske have og dyrenes rolle i julen, og den kulminerer i nutidens fokus på bæredygtighed, og inspirerer de besøgende til at træffe bevidste valg – også i forbindelse med julen.

Derudover udforskes også den danske køkkenhave, hvor grønkål engang var mere end bare en del af julemiddagen. For 150 år siden blev grønkålen brugt som et overraskende fattigmands-juletræ, og den danske have blev med befolkningens kreativitet til et magisk rum fyldt med julens tradition.

Dyrenes vigtige rolle

I laden finder man dyrene, der også spiller en central rolle i julefortællingen. Tidligere markerede slagtningen af grisen starten på julen.

- Her på Det Grønne Museum slagter vi selvfølgelig ikke dyrene i forbindelse med julen. Men deres vigtige rolle i julens fortælling kan man stadig opleve. Ikke mindst spiller dyrene også en vigtig rolle i fortællingen om nisserne. Nissernes mytologi og deres beskyttelse af gården er en del af julefortællingen, der hylder både menneskets og naturens harmoni, lyder det.

Historisk julepynt

Et særligt område i udstillingen er dedikeret til at udforske nutidens juletræer og deres bæredygtighed.

- Her kan du lære om forskellige valgmuligheder, der passer til vores moderne tid og vores ønske om at skabe en mere bæredygtig fremtid, skriver Det Grønne Museum på sin hjemmeside, og fortsætter:

- Ved at fokusere på nutidens bæredygtighedsudfordringer håber vi på at inspirere vores besøgende til at træffe bevidste valg og skabe en positiv forandring. Lad os sammen fortsætte med at fejre julens magi og samtidig beskytte den smukke natur, der er fundamentet for vores traditioner og glæde. Så gå på opdagelse i vores udstilling og lad dig inspirere til at gøre din jul både festlig og bæredygtig.

Det Grønne Museum har i øvrigt netop afholdt sit traditionsrige julemarked i den første adventsweekend med over 50 boder.

- Opdag, hvordan julen har været mere end bare en festlig sæson i Danmark

Det Grønne Museum

Læs også