Dyrlæge: Klovbrandbylder øger risikoen for udsættelse

Malkekøer med klovlidelsen klovbrandbylder mister op mod ét kg mælk dagligt, og de har helt op til 3,5 gange større risiko for at blive udsat. Det viser nye overraskende resultater fra Seges Innovation.

Seges Innovation har undersøgt, hvor meget forskellige klovlidelser påvirker risikoen for udsætning og mælkeydelse. Mod forventning viste undersøgelsen, at køer med klovbrandbyld mister helt op mod ét kg mælk dagligt i en længere periode. Det oplyser de i en meddelelse på Landbrugsinfo.

Seges Innovation fandt også, at køer, der har haft en klovbrandbyld, har fra 1,5 til 3,5 gange så stor risiko for at blive udsat sammenlignet med andre køer.

Klovbrandbyld skal behandles straks

Klovbrandbyld og nydannelse er de eneste hudrelaterede lidelser, der ifølge undersøgelsen øger risikoen for udsættelse. Og de store konsekvenser af netop klovbrandbylder kommer bag på dyrlæge Peter Raundal, der står bag undersøgelsen.

- Det er overraskende, at klovbrandbyld påvirker risiko for udsætning og ydelse så meget, som undersøgelsen viser. Nok er lidelsen meget alvorlig, men opdages den i tide, det vil sige samme dag, som den opstår, og behandles den straks, er der oftest rigtig god og hurtig effekt af behandlingen, fortæller han.

Opdager og behandler man ikke en klovbrandbyld i tide, vil lidelsen ifølge Peter Raundal brede sig ind i vævet omkring den forreste del af klovspalten, og effekten af behandlingen bliver ringere.

- De alvorlige konsekvenser af klovbrandbyld, som undersøgelsen viser, kunne derfor tyde på, at en del klovbrandbylder opdages for sent, mener Peter Raundal.

De hornrelaterede klovlidelser er værst

Ifølge undersøgelsen er det de hornrelaterede klovlidelser, som byld i den hvide linje eller sålesår, der generelt medfører størst risiko for udsætning og det største ydelsestab.

Køer, der er blevet behandlet for en hornrelateret lidelse, har halvanden til tre gange så stor risiko for at blive udsat, mens det daglige ydelsestab på et halvt til to kg kan strække sig over flere måneder, afhængig af lidelse og tidspunktet i laktationen.

- Det er ikke overraskende, at netop de lidelser påvirker køerne meget, da de ofte er både langvarige og medfører en del smerte og halthed, lyder det fra Peter Raundal.

Anbefaling fra Seges

Oplever man for ringe succes med behandlingen af klovbrandbylder, anbefaler Peter Raundal, dyrlæge, Seges Innovation, at man gennemgår besætningens procedurer med besætningsdyrlægen.

Han råder til, at man tager kritisk stilling til følgende:

  • Hvor hurtigt, man opdager nye tilfælde af klovbrandbyld
  • Om symptomerne på klovbrandbyld er velkendte, så de registreres og behandles rigtigt
  • Om den foreskrevne behandling er passende

Symptomer på klovbrandbyld

  • Akut opstået stærk halthed
  • Varm, rød og øm hævelse fortil på kloven
  • Hævelse kan strække sig op ad piben
  • Oftest har koen feber - hvis ikke, så undersøg for andre klovlidelser

Kilde: Seges Innovation

Læs også