Arlas nye klimaplan som skal motivere og belønne landmænd, der laver tiltag for at nå 2030-målet for emissionsreduktioner på gårdene, møder opbakning fra formanden for Mejeriforeningen samt formanden for L&F Kvæg.
To år efter gennemførelsen af det årlige Klimatjek på 8.000 gårde i syv europæiske lande tager Arla-landmændene nu endnu et vigtigt skridt for at forblive på forkant med miljømæssigt bæredygtig mejeriproduktion. Fra næste år vil mælkeprisen, som den enkelte Arla-landmand modtager fra andelsmejeriet, afhænge af de miljømæssige bæredygtighedstiltag, der gennemføres på gårdene.
Og det er noget der vækker begejstring fra formanden for Mejeriforeningen Steen Nørgaard Madsen.
Arla øremærker over 3,7 milliarder kroner årligt til klimatiltag på gårde
- Vi kan i branchen ikke undgå at mærke et pres i hele klimadebatten. Der er mange meninger og snak. Arlas initiativ er velunderbygget handling, som mange landmænd er klar til, for her kan de være med til at gøre en forskel. Og det er ikke bare snak, men noget som Arlas mælkeproducenter rent faktisk gør. Det bygger på viden fra forskere. Det er dokumenteret, at det gør en forskel, og modellen kan udbygges i takt med, at der kommer nye viden og nye muligheder for at reducere klimaaftrykket fra mælkeproduktionen. Det er virkelig stærkt, siger han.
Arla introducerer en pointbaseret tillægsmodel for bæredygtighed, der bygger på data fra Klimatjekket, og som har til formål at belønne nuværende og fremtidige bæredygtighedstiltag på gårdene. Bestyrelsen afsætter årligt op til 3 eurocent pr. kilo mælk til at finansiere og motivere til miljøforbedringer gennem 19 tiltag. Det fulde tillæg omfatter også den ene eurocent, som landmændene får for at indsende Klimatjek-data. Det første helår forventes mindst 270 millioner euro (2 milliarder kroner) at blive fordelt via den månedlige mælkepris ud fra, hvad landmændene gennemfører af modellens 19 tiltag.
Hollands største mejeri vil belønne klimavenlige andelshavere
Rykker for klimaet
- For vores erhverv er det en milepæl. Her præsenteres en vej, som flytter noget. For landmanden er der en gulerod – ikke en pisk – men en gulerod i form af økonomisk belønning til dem, der bevæger sig i den rigtige retning, siger Steen Nørgaard Madsen og fortsætter.
. Jeg tror på, at dette kommer til at inspirere mejeribranchen verden over, for ingen andre gør noget tilsvarende. Det kan vi være meget stolte af i Danmark. Igen sætter dansk mejeribrug standarden for resten af verden. Jeg tror, at vi de kommende år vil se andre ude i verden følge trop, så dermed er det ikke kun mejeriprodukter, den danske mejerisektor eksporterer, men også knowhow og konkrete løsninger, der flytter noget.
Også Christian Lund, formand for L&F Kvæg, mener, at Arlas nye initiativ kommer til at rykke.
- Arla er en landmandsejet og landmandsdrevet virksomhed, og det er landmændene, som her er blevet enige om at lave en model, der rykker noget for klimaet, lige som man tidligere er blevet enige om afregningsmodeller, der har haft fokus på at drive udviklingen for mælkekvalitet og andre parametre. Nu tages skridtet så videre. Det er fantastisk godt gået, og det viser, at vi i erhvervet godt kan selv, siger han.