Forbedret malkeflow med Lely

Til Åben Stald på Hasselbækgård i Ølgod blev der blandt andet vist ny robotteknologi fra Lely, som kan effektivisere og forbedre hverdagen i mælkeproduktioner.

I anledning af at Lely kan fejre 75 års jubilæum fra den spæde start i Maassluis i Holland i 1948, holder maskin- og robotfabrikanten flere Åben Stald-arrangementer, hvoraf den første fandt sted i Ølgod.

Arrangement fandt sted hos Mogens Toft, der er mælkeproducent på Hasselbækgård i Ølgod. Her har han 440 Dansk Holstein-køer, og til dem har han syv Lely Astronaut A5 malkerobotter.

Den seneste blev købt i juli i år, og har allerede bidraget med mere kapacitet, flere malkninger og mere mælk.

- Jeg synes, det handler om at få lavet en god hverdag for medarbejderne. Med de nye maskiner bruger 12 mandetimer i weekenden. Så der er to på morgenen, og en om eftermiddagen, siger Mogens Toft og fortsætter:

- Det synes jeg egentlig er ganske fornuftigt for så mange køer. Det mindre tidsforbrug gør os mere fleksible.

Robotmodellen hos mælkeproducenten er som nævnt Lely Astronaut A5, som blev præsenteret af salgschef hos Lely Center Tarm, Sten Hansen.

Effektivitet og viden

- Det her, det er vores nyeste model af A5'eren. Det, der er den største fordel med den, er, at koen stadigvæk står ude i stalden og bliver malet. Så den stadig føler sig som en del af flokken, siger han og fortsætter:

- Den står helt frit i boksen. Det giver den mere ro på, at den ikke fikserer. Den bliver mere afslappet.

Han forklarer, at robotten arbejder ud fra I-flow-konceptet. Det er indgang i robotten. De går lige ind, men de skal gå lige ud igen. Når koen er færdigmalket, så svinger foden og krybben væk. Så er der ingen grund til at blive derinde. Der er ikke noget, der spærrer.

- I processen bliver mælken analyseret. Der bliver blandt andet målt evne, flowfarver, konsistens. Alt, der kunne give informationer om mælkeproduktion og dyrenes sundhed, siger han.

Foderskubber

Udover malkerobotten blev også en foderskubber, Lely Juno, vist frem.

- Fordelen ved foderskubberen er, at du får skubbet ind 10-15 gange i løbet af døgnet, hvor den kører rundt. Så alle køre har adgang til frisk foder, siger han og fortsætter:

- Så undgår du, at det kun er de stærke køer, der altid kommer til.

Læs også