Våbenhvile i Gaza-konflikten er den vigtigste årsag til, at vi nu ser prisen på olie falde tilbage, lyder det fra AgroMarkets.
I fredags faldt priserne på råolie og benzin.
Det skete som en reaktion på våbenhvilen mellem Israel og Hamas, som blev godkendt af Israels sikkerhedskabinet. Denne aftale omfatter også en udveksling af gidsler og fanger, hvilket ifølge AgroMarkets vurderes at have reduceret risikoen for forstyrrelser i olieudbuddet fra Mellemøsten.
- Regionens stabilitet spiller en afgørende rolle for de globale oliepriser, da mange af verdens største olieproducenter er placeret her, lyder det fra Søren Grønborg, der er råvarespecialist hos AgroMarkets.
Stramninger
Herfra lyder det dog, at OPEC+ har udskudt ellers planlagte produktionsstigninger, og desuden hævede Saudi-Arabien tidligere på måneden oliepriserne for asiatiske kunder. Det ses som et signal om strammere forsyningsforhold i regionens vigtigste eksportmarked. Endvidere har De Forenede Arabiske Emirater (UAE) skubbet deres produktionsmål længere ud i fremtiden, og det reducerer yderligere det forventede udbud på kort sigt.
Sanktioner mod Rusland sender olieprisen op
Samtidig er der risiko for, at nye sanktioner mod Iran kan ramme deres olieeksport og yderligere stramme markedet.
- Men med regionens betydning for det globale olieflow kan en stabilisering i Mellemøsten både give kortsigtet ro på markedet og skabe grobund for mere langsigtede prisudsving, afhængigt af fremtidige politiske aftaler og produktionsbeslutninger.
Sideeffekter
Søren Grønborg påpeger, at politiske ændringer hurtigt kan påvirke de globale oliepriser, hvorfor han råder til, at man i forhold til olieprisen holder øje med udviklingen i Mellemøsten.
Desuden kan udviklingen i de globale oliepriser have indirekte betydning for andre markeder, som for eksempel vegetabilske olier.
Sammenhængen mellem rapsprisen og prisen på andre udvalgte olier