Det europæiske slagtesvinemarked er præget af et meget lille udbud af slagtesvin, skriver Danske Svineproducenter i »Rundt i Europa«-nyhedsbrevet. Den nuværende udvikling i efterspørgslen på kødmarkedet fører til uændrede noteringer i de fleste EU-lande på trods af det lille slagtesvineudbud, mens svinepriserne i Frankrig og Belgien dog stiger.
Det lille udbud af slagteklare grise afspejler sig i markant faldende gennemsnitlige slagtevægte i mange EU-lande, lyder det fra Danske Svineproducenter.
Slagterifolk sender nødråb til svineproducenter
Slagterierne og forarbejdningsvirksomheder på tværs af grænserne har det svært med at fylde deres kapaciteter. I forbindelse med de høje temperaturer forventes et yderligere fald i slagtesvineudbuddet. Af effektivitetshensyn reagerer slagterierne ved at nedsætte slagtetiderne eller -dagene. Samtidig er der intet potentiale til prisstigninger på kødmarkedet. Det er først og fremmest grillprodukter, som er efterspurgt i Europa. Eksporten til tredjelande er ret trægt på grund af det nuværende høje prisniveau.
Den franske notering fortsatte den prisstigning, der startede for to uger siden, med yderligere 5 cent (cirka 34 øre) og reducerer dermed afstanden til den spanske notering, som ligger på førstepladsen i den europæiske prissammenligning af de fem EU-lande med flest svin. Ifølge den franske svinebørs Marché du Porc Breton faldt den gennemsnitlige slagtevægt i Frankrig med i alt cirka 1,5 kg i de seneste tre uger. I Belgien steg noteringen med korrigerede 3 cent (cirka 18 øre). Også i Italien er der en positiv pristendens.
DC klager over priser
På grund af slagteriernes modstand bevægede den tyske notering sig sidelæns på trods af et lille udbud på markedet for levende dyr og en god efterspørgsel efter slagtesvin. Den hollandske notering er ligeledes uændret. I Spanien fortsætter slagtesvineudbuddet med at falde. Ifølge den spanske markedsorganisation Mercolleida vil flere og flere spanske slagterier kun slagte i fire dage pr. uge i juli måned.
Noteringen er dog uændret på grund af manglende impulser på kødmarkedet. Ifølge Mercolleida er det ikke muligt at opnå det nuværende prisniveau uden for Europa. Også Danish Crown klager over lave kødpriser på verdensmarkedet. Derfor fokuserer Danish Crown sin eksport af de varer, der efterspørges svagt i Europa. Den danske notering er fortsat på sidstepladsen i den europæiske prissammenligning.