I et svar til MF Lise Bech (DF) svarer fødevareminister Mogens Jensen (S), at der var coronasmittede medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, der var på besøg i danske minkfarme. DF’eren kritiserer både svar og hele den måde, som regeringen har håndteret minkproblematikken på.
To rumænske løsarbejdere, der var blevet hyret til at hjælpe med at aflive mink i Danmark, bragte coronavirus med til Danmark, da de kom til fra deres hjemland.
Det fremgår af et ministersvar, som Mogens Jensen (S) har givet til medlem af Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget, Lise Bech (DF). I et brev havde Lise Bech spurgt ministeren om, hvor mange udenlandske medarbejdere, der var kommet til Danmark for at arbejde for Fødevarestyrelsen, som havde coronavirus, og her lyder svaret fra ministeren, der har forelagt sagen for Fødevarestyrelsen:
- Fødevarestyrelsen har talt med det vikarbureau, som styrelsen anvender til denne opgave. Vikarbureauet har i alt haft otte smittede, der isoleres på et hotel i Jammerbugt Kommune. Af disse er to ankommet til Danmark den 22. oktober 2020 og konstateret smittet ved ankomsten, hedder det i svaret til DF'eren.
Lise Bech har også spurgt ministeren, hvorvidt Fødevarestyrelsen har kunnet afvise, at de skulle have været årsag til at sprede smitten med covid-19 på minkfarme, og til det har Mogens Jensen svaret, at »alle medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, der besøger minkfarme, løbende lader sig teste«. Men det svar har Lise Bech svært ved at kunne bruge til noget.
- Under en teknisk gennemgang inden efterårsferien spurgte jeg veterinærdirektøren, hvor ofte de (medarbejderne i Fødevarestyrelsen, red.) blev testet, og hun sagde, at det skete en gang om ugen. Så de vil sagtens have kunnet gå fra farm til farm på en uge, siger Lise Bech til Effektivt Landbrug og fortsætter:
- Hvorfor skriver de ikke det, som hun har sagt til mig? Jeg synes, det er meget kritisabelt, og jeg synes også, det er kritisabelt, at man ansætter folk udefra uden at teste dem, inden de går i gang med deres arbejde. Det er noget sløseri, lyder det fra DF’eren.
- Uretfærdigt overfor minkavlere
Ifølge Lise Bech burde man gribe situationen helt anderledes an.
- Først og fremmest burde man give minkavlere det samme i erstatning, uanset om man var en smittet farm eller en ikke-smittet farm. For de smittede farme, vi har, har jo gjort alt, hvad de kunne, for at holde smitten væk. De kan jo ikke gøre for det. Jeg synes, det er så uretfærdigt overfor de stakkels mennesker, siger lise Bech og fortsætter:
- Desuden er vi så langt henne, at minkene skal pelses om 14 dage alligevel. Lad dog minkavlerne pelse de raske mink, der er indenfor den her åndsvage 7,8 km zone, som der alligevel ikke er fagligt belæg for at fastholde.
Ifølge netmediet Nordtinget.dk kom de pågældende vikarer til Danmark fra Rumænien fem og fem i personbiler, og bor i campingvogne.
henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66