Fra VKST til »vildand«

Marlene Sparre Ibsen forlod for godt 10 måneder siden posten som vicedirektør i VKST og er nu vildand i virksomheden Hald&Lie.

I slutningen af 2022 stoppede Marlene Sparre Ibsen som vicedirektør i VKST, og begyndte fra årsskiftet i stedet som business partner i virksomheden Hald&Lie, der er et konsulenthus med otte »vildænder«.

Hald&Lie har fælles kontor i Skanderborg men arbejder i hele Danmark samt udlandet med rådgivning inden for strategi, ledelse og salg i både landbrug og andre virksomheder.

- Vi er vildænder. Det betyder, at vi har hvert vores unikke karakteristika samtidig med, at vi sammen skaber unikke og banebrydende løsninger til vores kunder, fortæller Marlene Sparre Ibsen.

- Vi betragter, tilføjer hun, også vores kunder som vildænder. Vi dyrker den individuelles styrker samtidig med, at vi får holdet til at spille optimalt og nå nye højder, som ingen individer kan nå alene.

Ekstern ledelses-ressource

Marlene Sparre Ibsen arbejder fortsat med rådgivning i landbruget og har specialiseret sig inden for følgende områder: Ledelse og udvikling af mennesker og teams, forandrings- og adfærdsledelse, mus-samtaler, personprofiler, strategi og implementering og facilitator i netværksgrupper.

Som anført indledningsvis har Marlene Sparre Ibsen blandt andet en fortid som vicedirektør i VKST, og hvis der er landbrug, der mangler ledelsesressourcer, stiller hun gerne op som ekstern leder.

- Jeg har gennem de seneste 15 år arbejdet med ledelse og forandringer i forskellige rådgivningsteams inden for landbrug. Jeg elsker alt, hvad der har med handling, udvikling og mennesker at gøre og brænder for forandringer og adfærdsledelse, påpeger Marlene Sparre Ibsen og tilføjer:

- Min mission er at sikre et positivt arbejdsmiljø i landbruget og træne og udvikle medarbejdernes færdigheder og kompetencer, så vi sammen kan implementere de nødvendige tiltag, der skaber udvikling.

- Jeg elsker alt, hvad der har med handling, udvikling og mennesker at gøre og brænder for forandringer og adfærdsledelse.

Marlene Sparre Ibsen

Alle virksomheder kan med fordel bruge en ekstern ledelses-ressource i en række forskellige situationer. Hvis der for eksempel er brug for mere ledelseskraft, end der er til rådighed, eller hvis virksomheden skal lykkes med en ekstraordinær opgave, eller skal sætte vigtige udviklingstiltag i gang

Løbende træningskurser

Marlene Sparre Ibsen har blandt andet også specialiseret sig inden for medarbejderudviklingssamler – de såkaldte mus-samtaler, der kan være forfærdelige samtaler, som bare skal overstås for alle parter, men de kan også være årets højdepunkt.

- Jeg har gennem flere år holdt mus-samtaler med 30-40 medarbejdere årligt, og jeg elskede hver eneste samtale. Det er fantastisk at have tid og ro til at fordybe sig i udviklingen af et andet menneske. Det kræver nærvær, god spørgeteknik og helt formidable lytteevner, pointerer Marlene Sparre Ibsen.

- Jeg vil, fortsætter hun, rigtig gerne deltage i mus-samtalerne i din virksomhed – enten på sidelinjen eller som den aktive spørgende person eller i perioder, hvor det er nødvendigt for jer at udlicitere denne opgave, så medarbejderne føler sig set og ikke glemt.

Hos Hald&Lie afholder vi også løbende mus-træningskurser for ejere og ledere. Kurserne kan afholdes både ude i virksomheden og eksternt rundt omkring i hele Danmark.

Bedre intern kommunikation

Vi er alle forskellige, vi oplever tingene på forskellige måder, og vi tænker og handler forskelligt. Med en personprofil bliver der sat ord på de forskelligheder og på, hvordan vi bedre kan kommunikere med hinanden og forstå hinanden.

- På den måde opnås en bedre intern kommunikation – både ved at man får et fælles sprog og ved at imødekomme de konflikter og misforståelser, der kan opstå på baggrund af disse forskelligheder, fortæller Marlene Sparre Ibsen.

Personprofiler kan ifølge Marlene Sparre Ibsen blandt andet bruges til medarbejderudvikling, lederudvikling, personlig udvikling og coaching, rekruttering, udvikling og sammensætning af teams og justering af jobindhold og ansvar.

- Jeg har gennem mit lederjob i VKST arbejdet rigtig meget med profiler og brugt dem både i de forskellige rådgivningsteams og i min rådgivning i landbruget. Jeg oplever en profil, som et stærkt værktøj, der både udvikler individ og teams, siger Marlene Sparre Ibsen.

Strategi og implementering

Når det kommer til strategi og implementering, er det ikke nok at nytænke strategi og dreje sigtekornet det rigtige sted hen. Strategien skal være en levende del af virksomheden i alt, hvad der siges og gøres.

- Derfor tager vi altid udgangspunkt i jeres DNA. Vi lytter, stiller udfordrende spørgsmål og giver os i kast med at undersøge, hvem I er. Helt ind til benet, understreger Marlene Sparre Ibsen,

Hun oplyser, at man i en strategiproces kan regne med, at Hald& Lie blandt andet stiller de svære spørgsmål, og udfordrer til at tænke i nye forretningsområder, metoder og vinkler.

- Niels Hald og jeg har nu været gennem flere strategiprocesser sammen på større landbrug. Med en ærlig og kærlig hånd og respekt for jeres dagligdag designer vi netop den strategiproces, hvor potentialerne åbenbares og de rigtige indsatser iværksættes.

- Vi interesserer os for at strategien virker, kan eksekveres og giver effekt, lyder det slutteligt fra Marlene Sparre Ibsen.

Læs også