Forskere har undersøgt velfærden hos udsættersøer under transport og på slagteriet

En gruppe forskere fra AU Viborg har i samarbejde med Teknologisk Institut set nærmere på velfærden hos udsættersøer og sætter fokus på dyregruppen på slagtedagen i tre videnskabelige artikler.

I den kommercielle svineproduktion bliver årligt over 500.000 søer slagtet. De fleste danske slagterier er højt specialiserede og tager kun imod slagtesvin. Det betyder, at der kan være langt til det nærmeste slagteri, som modtager søer.

De fleste svineproducenter kan ikke fylde en hel lastbil med søer, sådan som de kan med slagtesvin, så derfor besøger den enkelte lastbil typisk flere producenter på vejen til slagteriet. Det forlænger søernes transporttid, forklarer Cecilie Kobek-Kjeldager i en artikel i nyhedsbrevet for uge 26 fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.

- Søerne er ikke det primære produkt og måske derfor får de mindre opmærksomhed. Samtidig kan udsættersøer anses som en sårbar gruppe af svin, blandt andet på grund af det store antal pattegrise, de skal føde. Derfor var det vores mål at fokusere på netop søernes velfærd og at fokusere på slagtedagen, hvor dyrene både transporteres og venter på slagteriet, udtaler Cecilie Kobek-Kjeldager, der er postdoc ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg og førsteforfatter til to nye videnskabelige artikler om emnet og medforfatter på en tredje.

Udsættersøer er i dårligere fysisk stand

Ifølge Cecilie Kobek-Kjeldager er søerne typisk i dårligere fysisk tilstand end andre grupper af svin, blandt andet fordi de typisk har født flere store kuld af pattegrise. De er også store og tunge og kan være ret aggressive overfor hinanden. Det er ikke ualmindeligt at se rifter og sår eller benproblemer, som kan forværres under transporten. Desuden er søerne mere sensitive over for varmestress end andre svin. Grænsen for, hvor varmestress starter, er estimeret til at være så lav som 22 grader.

Hun oplyser endvidere, at mange søer slagtes kort tid efter at deres sidste kuld er fravænnet, og det betyder, at soen stadig producerer mælk. Svin har generelt svært ved at håndtere varme, da de ikke kan svede effektivt, og udsættersøer, som producerer mælk, er særligt følsomme over for varmestress. Det er svært at holde temperaturen i lastbilen lav nok til disse søers behov.

Står op under transport

Noget, der har overrasket Cecilie Kobek-Kjeldager ved undersøgelserne, er, at de fleste af søerne står op under transporten. Ved at analysere data fra 28 ture, der varede 4, 6 eller 8 timer og foregik under forhold, der lignede de forhold, som dyrene kører under normalt, viste resultaterne, at mellem 89 og 92 procent af søerne i undersøgelsen stod op under transport.

- Normalt siger man, at svin ligger ned under transport, men her ser vi altså en anden adfærd, som vi ikke helt er klar over, hvad skyldes, udtaler Cecilie Kobek-Kjeldager.

Undersøgelsen var begrænset til det bagerste rum i lastbilen, og lastbilen var ikke fuldt læsset i de øvrige rum. Det er derfor svært at sige med sikkerhed sige, om resultaterne kan overføres direkte til praksis, eller om de gælder for hele køretøjet.

Forskernes undersøgelser viser, at mange faktorer påvirker udsættersøers velfærd på slagtedagen. Blandt dem er transportens varighed og temperaturen under transporten, og her viser undersøgelserne en kompleks sammenhæng.

Søerne prioriterer at hvile i ventefolden

Forskerne har også undersøgt udsættersøernes adfærd, når de ankommer til slagteriets ventefolde efter transport i op til 8 timer, som er den maksimale lovlige transporttid for søer i Danmark. I ventefolden er det normalt, at søerne igen blandes med andre søer end dem, de har delt rum med i lastbilen. Også her kan sammenblandingen med nye dyr føre til kampe og stress.

Resultaterne viser, at kort efter ankomsten til slagteriet har søer typisk et højt aktivitetsniveau, herunder aggressiv adfærd, men på det tidspunkt drikker de kun lidt. For de søer, som har kørt længst og været udsat for høje temperaturer, viser resultaterne, at dyrene hurtigere lægger sig ned efter ankomsten og færre drikker eller er aggressive sammenlignet med søer, som har kørt kortere ture på køligere dage. At de vælger at lægge sig så hurtigt og fravælger at drikke samt etablere et socialt hierarki kan være tegn på træthed.

Cecilie Kobek-Kjeldager vurderer, at der er brug for flere undersøgelser, som især kan fokusere på, hvordan man løser udfordringerne med udsættersøers velfærd under transport og på slagteriet.

Læs hele artiklen og mere om de to undersøgelser af udsættersøer under transport her: https://dca.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/velfaerd-hos-udsaettersoeer-under-transport-og-paa-slagteriet-en-overset-dyregruppe

Læs også