Der er mange måder at reducere sit klimaaftryk og blive mere bæredygtig på. Første skridt er at få sat sin produktion i system. I Agillix anbefaler vi at benytte sig af ESG-rapportering, som nu er blevet et lovkrav for flere store virksomheder.
Af Michael Rottbøll, bæredygtighedschef i Agillix
Som dansk griseproducent er du blandt verdens førende inden for effektivitet, kvalitet og lav klimapåvirkning. Landbrugskrisen i 1870’erne blev startskuddet til et øget fokus på animalsk produktion, og allerede i 1880’erne begyndte eksporten af dansk grisekød til England. Med målrettet arbejde på grisenes genetik er danske grise derfor i dag i verdensklasse, når det kommer til robusthed, fodereffektivitet og kødkvalitet.
Den danske gris eksporteres med sine gener til hele verden, takket være det store fokus på den bæredygtig forretningsmodel. »Mere for mindre«-mindsettet, der er en naturlig del af tankegangen. Den tankegang er vigtig, når vi taler om ESG.
Få sat din produktion i system
ESG er en forkortelse for: Environment – Social – Governance eller på dansk: Miljø - Social – Ledelse. Det er alle ting, du som virksomhedsejer tænker over hver dag, men sjældent har skrevet ned. Det vil jeg opfordre dig til at få lavet om på.
En ESG-rapport kommer ned i detaljerne og ud i alle hjørner af virksomheden. Det er en 360 graders beskrivelse af din virksomhed som synliggør alle de gode ting, men også de mindre gode. Du får et indblik i hvor din virksomhed er sårbar, og hvor du skal sætte ind som helhed for at blive mere bæredygtig.
Virksomheden afhænger af både interne og eksterne faktorer. Nogle kan du påvirke direkte, mens andre ligger uden for din kontrol. Det vigtigste er at arbejde proaktivt for, at de eksterne faktorer bidrager positivt til virksomhedens overlevelse og bæredygtighed.
Lovgivning påvirker også din hverdag
Bæredygtighed har været populært i mange år og helt centralt i landbruget i flere generationer. Nu har trenden også ramt EU, som har taget stilling og lovgivet omkring det. Alle de store virksomheder skal nu lave ESG-afrapportering, som ud over en beskrivelse af hvordan miljøspørgsmålet, de sociale aspekter og virksomhedsledelse håndteres, også viser klimaaftrykket for virksomheden og et produktaftryk.
Som griseproducent påvirker det også din hverdag, fordi du er en del af værdikæden hos de store fødevarekoncerner. Det mærker du især, når du bliver mødt med en række spørgsmål fra dine samarbejdspartnere, der kræver svar. Din hverdag bliver langt lettere, hvis du har forberedt svarene på forhånd i din ESG-rapport, fremfor at tage stilling til dem fra gang til gang.
Mere for mindre
En anden god grund til at få sat dit ESG i system er den grønne trepartsaftale, Aftalen om et Grønt Danmark, som er blevet politisk vedtaget. Aftalen kobler sig tæt til ESG-afrapporteringen og landbrugets klimaaftryk og sætter fokus på effektivitet.
Her i Agillix er vores vurdering, at mange af de landbrug, som arbejder målrettet med deres ESG, allerede er tæt på målet for at undgå en CO2-afgift – hvis de da ikke allerede er i mål. Det skyldes især mindsettet om »mere for mindre«, som ikke kun øger effektiviteten, men også bidrager positivt til klimaaftrykket.
Hjælp at hente
Arbejder du allerede med ESG på din bedrift, ved du sikkert, at der er mange håndtag at trække i for at reducere CO2-aftrykket. Er du derimod ikke kommet i gang endnu, så bare rolig – det er ikke raketvidenskab, og der er hjælp at hente.
Det vigtigste er at finde ud af, hvilke tiltag der giver bedst mening at investere i. Samtidig er det afgørende, at investeringerne ikke kun gavner klimaet, men også er økonomisk bæredygtige for din virksomhed.