Så kom den endelig: Aftalen om Implementering af et Grønt Danmark.
I de senere år har jeg efterlyst klarhed om landbrugets rammevilkår, så vi kan udvikle og investere med ro i sindet. Nu ligger der langt om længe en politisk aftale – solidt funderet med 133 mandater bag.
Med denne aftale får vi en historisk jordreform, verdens første CO2-afgift på biologiske processer og en særdeles hård kvælstofregulering. Det er en stor mundfuld, og mange landmænd ser forståeligt nok på fremtiden med bekymring.
Med aftalen får vi også langsigtet arealomlægning i stedet for ineffektiv regulering i marken, og arbejdet med vandmiljø bliver lokalt forankret gennem kystvandråd og lokale treparter. Vi får altså meget af det, vi har efterspurgt.
Mere end fødevareproducenter
Mange landbrugere er allerede ved at udvikle deres produktion i en mere skånsom retning, bl.a. ved at graduere tildelingen af gødning og planteværn. Det er på alle måder sund fornuft.
Men at udtage jord til andet end fødevareproduktion falder os nærmest naturstridigt. I generationer har det været vores fornemmeste opgave at forsyne vores medmennesker med sunde fødevarer. Nu skal vi også bidrage til at løse klima- og miljøudfordringerne. Her bliver det springende punkt, om vi kan få indtænkt nogle rentable forretningsmodeller.
Landmænd har gang på gang vist sig omstillingsparate og innovative. Det er nu, vi for alvor skal bruge de evner til at genopfinde vores erhverv. Vi må ikke lukke os om os selv, men har en stor opgave i at få formidlet til omverdenen, hvordan vi løfter vores del af ansvaret for vores fælles natur og klode. Vi trænger til en ny fortælling om landbruget.
Hvad så nu?
Siden aftalen blev indgået, har vi i Patriotisk Selskab dagligt fået spørgsmål fra landmænd om, hvad aftalen konkret betyder for dem.
Vi afventer stadig svar på, hvordan aftalen i praksis vil blive implementeret. Vi har et dedikeret tværfagligt team, som hele tiden holder sig opdateret på, hvilke meldinger der kommer fra myndighederne, og regner på forskellige scenarier.
Generelt anbefaler vi klimaeffektive løsninger, hvis du står over for langsigtede investeringer – det mindsker risikoen for en høj CO2-afgift. Hvis du har lavbundsjord med et kulstofindhold på over 6 % (se udtagningskort.dk), eller hvis din bedrift ligger i et af de vandoplande med høje reduktionskrav, anbefaler jeg, at du kontakter vores udtagningskonsulent. Rådgivningen er gratis og uforpligtende.
Lad os tage hul på 2025 med fortrøstning og iført arbejdstøjet. Vi har nok at se til, og vores vigtigste opgave bliver at øjne forretningsmulighederne inden for de nye rammer.
På vegne af Patriotisk Selskab vil jeg ønske vores medlemmer, kunder, samarbejdspartnere, kolleger og ikke mindst hele erhvervet et godt og udbytterigt nytår.
Christina Ahlefeldt-Laurvig,
formand for Patriotisk Selskab