PRRS-kort - Nu med regioner og flytninger

Besætningsejerne får nu også adgang til at se PRRS-regioner og flyttemønstre i PRRS-kortet. Det er en funktion, der har været tilgængelig for rådgivere og dyrlæger et stykke tid.

Med adgang til at se PRRS-regioner og flyttemønstre i PRRS-kortet får besætningsejerne nu også et overblik over udbredelsen af PRRS i de regioner, der er oprettet med henblik på områdesaneringer.

Det oplyses på svineproduktion.dk.

På PRRS-kortet kan man både se udbredelsen i procent af alle besætninger i regionen og antal positive besætninger pr. 100 km2.

Jo rødere en region, desto flere PRRS positivt deklarerede besætninger er der. Jo grønnere en region, desto færre PRRS positivt deklarerede besætninger.

Kortet øverst viser tydeligt, at der er mest PRRS i Jylland og på Bornholm, mens der på Østlige øer og Fyn er langt mindre PRRS.

Flytning af grise til forskellige områder

Under Flytninger får man vist de flytninger, der allerede ligger i CHR-registrets flyttedatabase. Det er nemt at vælge forskellige visninger – både hvor langt tilbage tidsmæssigt man vil have vist flytninger, og om man vil have vist flytninger udefra og ind i regionen eller alene inden for regionen.

På billedet er der valgt at se alle flytninger af PRRS-positive grise til Djursland. Ved at føre musen hen over linjen, får man blandt andet oplyst, hvor grise flyttes fra og til.

Flyttemønster er en vigtig parameter at have styr på, når man går i gang med en områdesanering.

I takt med, at der oprettes saneringsområder, vil det ved farver blive angivet, om et område er i færd med at sanere eller er færdigsaneret.

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også