Ved at få omlagt bankgæld til realkreditgæld kan man spare store beløb hver måned. Og mulighederne for forhandling er gode lige nu, understreger finans- og formuespecialist i Velas.
Med støt stigende jordpriser henover de seneste år er der gunstige forhold, hvis man gerne vil transformere dyr gæld til billigere gæld.
Budskabet kommer fra Martin Schubert, finans- og formuespecialist i Velas, med erfaring i at forhandle med banker og realkreditinstitutter på vegne af landmænd.
- Nogle økonomer mener, at luften er ved at gå ud af ballonen, men det laver ikke om på, at jordpriserne lige nu er meget fordelagtige for landmændene. Jordens værdi er det største aktiv, som landmændene typisk har, siger han.
Når jordpriserne er høje, giver det sig selv, at landmændenes aktiver er mere værd, og det skal man udnytte til at forhandle med sine pengeinstitutter.
- På grund af de høje jordpriser er der et godt potentiale for, at man kan få en større andel af sin belåning lagt over realkreditinstituttet frem for i banken, siger Martin Schubert.
Ét procentpoint betyder alverden
Da et typisk realkreditlån ifølge finans- og formuespecialisten ligger på omkring 4 procent i rente, mens bankgæld tilsvarende ligger på mellem 6 og helt op til 10 procent i rente, kan der for mange landmænd være enormt store besparelser at hente.
- Får man omlagt til realkredit, kan man altså meget let få sænket sin rente med 3-4 procentpoint. Når vi snakker gæld, som ofte ligger på 30 til 70 millioner kroner, har det stor betydning. Fjerner man ét procentpoint, når man har en gæld på 70 millioner kroner, sparer man 70.000 kroner om året. Lykkes det så at komme 4 procentpoint ned i renten er den årlige besparelse 280.000 kroner, siger Martin Schubert.
Når man samtidig tager i betragtning, at man opnår den besparelse hvert eneste år i hele lånets løbetid på typisk 20-30 år, kan det ende med meget store beløb.
- Indtil videre har bankerne været meget interesserede i at indgå i den øvelse her, og det har også noget at gøre med, at kreditforeningerne ikke skal hensætte lige så meget likviditet, når det er realkreditgæld, i forhold til når det er bankgæld, siger Martin Schubert.
Kan ikke blive ved
Når nogle økonomer peger på, at de høje jordpriser måske ikke vil vare ved, forklares det blandt andet med, at de har været så høje gennem lang tid, at det er usandsynligt, at det kan vare ved.
- Årsagerne til at priserne har været høje er blandt andet, at de kunstigt er holdt på et højt niveau, fordi der er blevet købt mere jord til energiprojekter. Det kan man ikke være sikker på vare ved, siger Martin Schubert, som også understreger, at de høje renter også bidrager til, at jordpriserne formentlig skal nedad igen.
- I et segment som landbruget, hvor der er meget gæld, kan det meget tydeligt mærkes, når gælden er så dyr, som den er lige nu på grund af de høje renter. Mange får deres lån refinansieret her ved årsskiftet, og i kølvandet på det vil jeg tro, at købekraften i bred forstand kommer til at være mere begrænset, og det vil også afspejles i, hvor meget man kan få for sin jord, siger han.
Et godt redskab til at kunne presse sin bank og sin realkredit er ifølge finans- og formuespecialisten en jordprisanalyse.
En jordprisanalyse baserer sig på faktuelt gennemførte handler af jord i nærområdet ved ens ejendom.
- Det kan man bruge til at vise over sin bank og sit realkreditinstitut, hvad den jord, man ejer, faktisk er værd. Jo mere ammunition, man har i skudbæltet i forhandlingerne, jo bedre vilkår kan man opnå, siger han.
- På grund af de høje jordpriser er der et godt potentiale for, at man kan få en større andel af sin belåning lagt over realkreditinstituttet frem for i banken.
Martin Schubert, finans- og formuespecialist i Velas