Den nye regering i New Zealand har lagt planer om at indføre en CO2-afgift på hylden. I stedet skal landbrugets udledninger håndteres i samarbejde med erhvervet.
Da der i efteråret var valg i New Zealand, endte det med en syngende lussing til den socialdemokratiske regering, der havde ledet landet i seks år.
Og det får nu konsekvenser for landbruget i landet. For partierne i den nye regering gik til valg på at afskaffe CO2-afgiften. Og sådan bliver det fremover. Der kommer ikke nogen CO2-afgift i New Zealand, oplyser den nye centrum-højre regering i en meddelelse.
- Regeringen er forpligtet til at opfylde vores klimaændringsforpligtelser uden at lukke gårde. Det giver ikke mening at sende job og produktion til udlandet, mens mindre kulstofeffektive lande producerer den mad, verden har brug for, siger den nye landbrugsminister, Todd McClay, der kalder landbruget på øerne for noget af det mest klimaeffektive i verden.
I stedet vil regeringen arbejde på at finde praktiske værktøjer og teknologi til landbruget i New Zealand, så de kan reducere deres emissioner uden, at det går ud over produktionen eller eksporten, lyder det videre.
- Det giver ikke mening at sende job og produktion til udlandet, mens mindre kulstofeffektive lande producerer den mad, verden har brug for
Todd McClay, landbrugsminister, New Zealand
Landbruget afgørende
Landbrugssektoren er af afgørende betydning for økonomien i New Zealand. I 2023 udgjorde landbrugssektoren således 70 procent af New Zealands eksportindtægter. Landet er samtidig verdens største eksportør af helmælkspulver og smør.
Den nye regering vil tilføje flere penge til klimaløsninger. Klimaminister Simon Watts siger, at regeringen har forpligtet sig til 400 millioner dollars over de næste fire år for at accelerere kommercialiseringen af værktøjer og teknologi til at reducere emissioner på gårdene.
- Som en del af vores forpligtelse over for sektoren øger vi finansieringen til New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre, hvor yderligere 50,5 millioner dollars vil blive investeret over de næste fem år i projekter, der finder løsninger til at reducere sektorens emissioner. Disse projekter omfatter udviklingen af en metanvaccine; et projekt for at avle kvæg med lavere emissioner, siger han.
Skal ikke gå ud over landbruget
Vicelandbrugsminister Mark Patterson slår fast, at man ved hjælp af et samarbejde med landbruget vil sikre, at klimatiltag ikke går ud over landbruget.
- Denne regering vil fremtidssikre vores eksportvækst for at sikre succesen for mejeri- og fåre- og kvæglandmænd, der producerer højkvalitetsprotein, som er efterspurgt af kunder over hele verden, siger han.