230 mio. dyrere for dansk landbrug årligt: Dakofo advarer om kinesisk antidumpingtold

EU’s nye handelstiltag risikerer at koste dansk landbrug milliarder, mener brancheorganisationen Dakofo, der sætter spørgsmålstegn ved grundlaget.

Fra midten af januar 2025 står EU-Kommissionen til at indføre en midlertidig antidumpingtold på lysin fra Kina, som kan blive permanent til sommer. Tiltaget har vakt stor bekymring i den danske landbrugssektor, hvor man frygter massive meromkostninger og tabt konkurrenceevne.

Antidumpingtolden er et svar på en klage fra den franske virksomhed Eurolysine, som er Europas eneste tilbageværende lysin-producent. Ifølge Eurolysine sælges lysin fra Kina til priser under markedsværdien, hvilket er med til at skade konkurrencen i EU.

Manglende belæg og skæv konkurrence

Brancheorganisationen Dakofo stiller dog spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er grundlag for at indføre en sådan told.

- Kina har fremmet sin produktion af lysin gennem mange år, da de har haft adgang til gunstige priser på råvarer, herunder sukker og stivelse. Det er priser, der som hovedregel ikke overstiger verdensmarkedshandelspriserne. I EU ligger prisniveauet ofte højere. Dette gælder også for omkostninger til energi, siger Asbjørn Børsting, direktør i Dakofo.

Den adm. direktør hæfter sig ligeledes ved forskellen på de kinesiske myndigheder og EU.

- Derudover har myndighederne i Kina en positiv og offensiv tilgang til sin produktion af blandt andet lysin. I EU er der ofte besværlige godkendelsesprocesser og vanskeligheder ved reelt at opnå konkurrencedygtige råvarepriser til produktionen, siger han.

Dyr regning til dansk landbrug

Antidumpingtolden på lysin fra Kina er fastsat til at ligge mellem 58,2 procent og 84,8 procent. Hvis tolden bliver gjort permanent, vurderer Dakofo, at det vil få store økonomiske konsekvenser for dansk landbrug.

- I Dakofo estimerer vi, at det vil medføre en meromkostning på 230 millioner kroner årligt for den danske landbrugssektor. Denne meromkostning vil belaste den danske værdikæde og føre til tabt konkurrenceevne, forklarer Asbjørn Børsting.

En analyse fra den europæiske foderstofbrancheorganisation FEFAC peger desuden på, at tolden kan føre til en forskydning i fodersammensætningen. I Danmark forventes det, at importen og forbruget af soja vil stige med mellem 50.000 og 100.000 ton årligt. Selvom landmændene kan forsøge at begrænse tabet gennem foderoptimering, anslås de samlede omkostninger stadig af overstige 200 millioner kroner årligt.

Handelskonflikter skader global handel

Dakofo-direktøren slår samtidig fast, at han erklærer sig enig med Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen, da han for nyligt advarede mod protektionistiske tiltag.

- Dakofo støtter fri og retfærdig international handel. Helt principielt mener vi, at antidumpingtold ofte fører til handelsforstyrrelser og unødige konsekvenser for alle parter i forsyningskæden, siger Asbjørn Børsting.

Udover de direkte økonomiske konsekvenser, frygter Dakofo også, at antidumpingtolden vil eskalere handelskonflikten mellem EU og Kina.

- Det er vores frygt, at den aktuelle antidumpingsag om lysin bliver en del af en tiltagende handelskonflikt mellem EU og Kina, som også omfatter kinesiske antidumpingtiltag mod EU’s eksport af svinekød og mejeriprodukter. I denne konflikt taber EU’s husdyrsektor på flere fronter. Vi mister konkurrenceevne på vigtige eksportmarkeder og vi står samtidig over for højere produktionsomkostninger på grund af stigende priser på bl.a. lysin, lyder det fra Dakofo-direktøren.

En skæbnesvanger beslutning

I Dakofo mener man, at Europa og Danmark er nødt til at fokusere på at reducere sårbarheder i forsyningskæden uden at skabe barrierer, der kan skade eksportafhængige sektorer. Det kan bl.a. opnås igennem reduceret bureaukrati herunder lettere godkendelse af nye foderprodukter, støtte til etablering af nye produktioner, samt lettere adgang til de relevante råvarer til reelle verdensmarkedspriser.

- I Dakofo mener vi, at det generelt er forkert at indføre en antidumpingtold for at beskytte et enkelt EU-selskabs særinteresse – den eneste tilbageværende producent i Europa – når det samtidig har enorme konsekvenser for den europæiske landbrugssektor. Der mangler i vores øjne proportionalitet i tiltaget. Vores klare opfordring fra Dakofo er derfor også, at EU skal lade være med at indføre den permanente told på lysin, siger Asbjørn Børsting.

Læs også