Foreningen De Kvindelige Bønder vil gerne have mere kvindeligt islæt i landbruget, men det vigtigste er ifølge formanden at gøre noget mere for at få flere unge ind i faget.
Takket være alskens hjælpemidler er tilværelsen som landmand knap så fysisk som i gamle dage. Dermed er der heller ikke længere den store forskel på mænds og kvinders formåen i faget.
Det mener formanden for foreningen De Kvindelige Bønder, 20-årige Marie Rasmussen, som til daglig går på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens.
- Derfor synes jeg egentlig også, der er god grund til at snakke forskellene mellem kønnene ned, som hun formulerer det.
De Kvindelige Bønder er skabt for at etablere et fællesskab mellem kvindelige landmænd og andre med tilknytning til erhvervet. Det er ifølge foreningen ret begrænset, hvad politikerne – herhjemme og i Bruxelles – kan gøre for at få flere kvinder i landbruget.
- Man kunne jo godt kompensere for sådan noget som barnets første sygedag. Barsel er også lidt besværligt. Men det gælder vel for alle selvstændige, mener Marie Rasmussen.
- I virkeligheden så jeg hellere, at man generelt gjorde noget for at få flere unge landmænd, og det gælder såmænd både kvinder og mænd. Man kunne godt lempe diverse regler og derudover øge EU-støtten til de unge landmænd, det ville nok gøre det hele lidt nemmere, tilføjer formanden.
Marie Rasmussen peger på, at der er mindst ét område, hvor kvinder er bedre end mænd, når det gælder fødevareproduktion:
- Der er vist ingen tvivl om, at vi kvinder med vores moderinstinkt har et større omsorgsgen end mænd, og at vi derfor er særligt gode til at passe kalve, smågrise og dyr i det hele taget, mener hun.
Dén teori kan landmand Line Vanggaard Heden Pedersen fra Brønderslev-egnen godt nikke genkendende til:
- Det er ganske rigtigt mig, der passer kalvene her på bedriften, smiler vendelboen.
Følg EU’s landbrugspolitik her i avisen
EU’s fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP), dikterer hvilke regler, danske landmænd skal følge for at få landbrugsstøtte, og hvilke muligheder der er for støtte. Den er altså af altafgørende betydning for, hvordan de danske landmænd skal drive deres landbrug i dagligdagen. Her i avisen følger vi hver uge diskussionerne om implementeringen af de mange tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med CAP’en.
Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP’en påvirker de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser regler og pengepuljer har for dansk landbrug, og vi vil følge med i, hvilke problemer og løsningsforslag, der dukker op.