Venstre vil have flere forskellige eco-schemes

Landbrugsordfører for Venstre, Erling Bonnesen, vil have flere eco-schemes, så flere landmænd kan opnå støtte for grønne tiltag

Da Landbrugs- og Fødevareminister Rasmus Prehn i maj fremlagde, hvordan man i regeringen har tænkt sig at administrere de nye regler for landbrugsstøtten, overraskede det mange i landbruget, at regeringen kun kom med fem forslag til de såkaldte eco-schemes, der er betegnelsen for de tiltag, som landbrug skal sætte i gang, hvis de vil modtage hele deres landbrugsstøtte.

20 procent af landbrugsstøtten er således betinget af, at man som landmand igangsætter et af disse klima- eller miljøvenlige initiativer.

Det er blevet besluttet i Bruxelles, men det er op til hvert enkelt land at finde ud af, hvilke tiltag, der skal kunne tælle som et eco-scheme.  Og mange havde regnet med, at der skulle være markant flere initiativer at vælge imellem end regeringen i første gang lagde op til før sommerferien.

Og Venstre vil stadig gerne kæmpe for, at der er en bredere palet af initiativer, man kan vælge imellem som landmand.

- Vi undrer os over, hvorfor det pludselig blev til så få muligheder. Da diskussionerne foregik i Bruxelles hørte vi om 15-20 forskellige initiativer. Der er mange landmænd, der vil være afskåret fra at få en stor del af landbrugsstøtten, hvis der kun bliver de nuværende forslag, og det vil koste rigtig mange landmænd rigtig mange millioner, siger Erling Bonnesen, der er landbrugsordfører for Venstre.

Må ikke være for dyrt

Regeringens forslag går på, at blandt andet økologi, græsdyrkning og planteavl til madproduktion skal kunne tælle som eco-schemes, og det er for smalle eksempler, som ikke er aktuelle for nok landmænd, siger Erling Bonnesen.

- Der skal i Danmark være plads til en eksporterende landbrugssektor, og vi skal ikke fjerne arbejdspladser. Så vi skal sørge for, at landmændene kan finde initiativer, der ikke koster dem for meget. Vi vil gerne udvikle, men hvis det bliver for dyrt, kommer vi til at afvikle i stedet for, lyder det fra V-ordføreren.

Læs også