Med teknologien kan man komme langt med for eksempel reduktion af ammoniak. Hvis man vælger den vej, kan man søge om støtte til den ofte kostbare teknologi under EU-ordning.
Moderne landbrug er højteknologisk og bruger de seneste landvindinger til at opnå den bæredygtighed, som politikerne og andre har anvist.
Det er ikke en billig vej, men heldigvis spytter EU med 40 procent i standard priser af udgifterne i kassen gennem ordningen ”Miljø- og klimateknologi” 2023.
Formålet er, at bidrage til en mere bæredygtig primærproduktion i planteavl-, gartneri- og husdyrsektoren.
- I forhold til den tidligere europæiske landbrugspolitiks ordning er den faktisk blevet en smule forbedret på nogle områder, fortæller bygningsrådgiver Niels Vitus Hampholt, Velas.
Hvor der under den foregående CAP kunne søges om støtte til projekter med mindst 300.000 i udgifter – er det beløb nu sat ned til 100.000 kroner for nogle af indsatsområderne.
- Jeg vil mene, at det er en fordel for de mindre landmænd, og dem med projekter, der ikke er så store, men som giver en miljø- eller klimafordel, siger Niels Vitus Hampholt.
Forhindringer
Forventningen er da også, at endnu flere i denne omgang vil søge om del i de 570 millioner kroner, der er til rådighed til de ti indsatsområder. Men som altid er der også i denne omgang nogle forhindringer, der skal overstås.
- Fra den dag man ansøger til sit projekt, har man et år til at blive færdig. Det betyder, at mange vil opleve at komme under tidspres, siger Niels Vitus Hampholt.
Tidligere havde man op til to år til at få projektet på plads.
Små ændringer
Når man har med moderne teknologi at gøre, så kan der desuden hurtigt opstå behov for ændringer i forhold til det oprindelige projekt.
- Før kunne man bare indsende sine ændringer, men nu kan man kun ændre 10 procent i et projekt. Det er en unødvendig begrænsning, mener Niels Vitus Hampholt.
Niels Vitus Hampholt har på nuværende tidspunkt 15-20 ansøgninger i pipelinen til ordningen, der er en del af det danske landdistriktsprogram og er finansieret af EU.
Landbrugsstyrelsens hjemmeside lbst.dk har flere oplysninger om ordningen og de ti indsatsområder under fanen ”Tilskudsguide”. Her finder du også oplysninger om ansøgningsperioden.
Følg EU-reformen her i avisen
EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.
Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.