Finanskoncern klar med nye, grønne tiltag til landmænd

Nykredit fritager nu sagsgebyret til landbrugskunder, som vil udtage klimatung landbrugsjord. Desuden er koncernen klar med nye 500 millioner kroner til Grøn Maskinleasing. Formålet er at støtte erhvervets grønne omstilling.

Få dage efter den historiske klimaaftale for landbruget, der blev indgået mellem regeringen og alle Folketingets partier, tager Nykredit nu – med støtte fra Forenet Kredit – en række initiativer, der skal støtte yderligere op omkring landbrugets grønne omstilling.

Nykredit vil både fritage sagsgebyret til de landbrugskunder, som vil udtage klimatung landbrugsjord, og fortsætte finansieringsordningen Grøn Maskinleasing, ind i 2022 med en fornyet ramme på 500 millioner kroner. Ordningen gør det billigere for landmænd at låne til grøn teknologi.

- Den nye klimaaftale for landbruget er et afgørende skridt i at støtte landbruget i den nødvendige grønne omstilling. Som Danmarks største udlåner til landbruget, ønsker vi at støtte op om den omstilling ved at gøre det nemmere og billigere for landmændene at træffe grønne valg, udtaler Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit, og fortsætter:

- Nykredit er ejet af en forening af kunder, Forenet Kredit. Samtidig er det en del af vores strategi, at vi vil bidrage til bæredygtig udvikling i hele landet og gøre noget særligt for den verden, vi er en del af. Ingen kan være i tvivl om, at reduktionen af drivhusgasser haster. Vor filosofi er at komme til markedet med tiltag hurtigst muligt og bidrage til, at den bæredygtige omstilling sker så hurtigt som muligt. Det gælder også i forhold til landbruget. I den finansielle sektor kan vi gøre den største forskel ved at støtte op om vores kunders grønne omstilling. Derfor har vi kigget i værktøjskassen og set på, hvordan vi nu og her kan støtte yderligere op om, at der også politisk er lavet en aftale om grøn omstilling i landbruget.

Ekstra pulje

Ifølge Klimarådet er jordudtagning af kulstofrig jord det tiltag inden for landbruget, som kan give det største potentiale for at nedbringe CO2 frem mod 2030. Derfor er det også et helt centralt element af Aftale om grøn omstilling af landbruget, som et meget bredt politisk flertal stemte for.

Grøn Maskinfinansiering har eksisteret siden efteråret 2020, og ifølge Nykredit er det gået langt over forventning med efterspørgslen på det.

- Der blev i 2020 afsat en pulje på 500 millioner kroner på meget gunstige vilkår. Forventningen var, at det ville tage cirka to år at bruge puljen, men allerede ved udgangen af 2. kvartal 2021 blev den opbrugt. Nykredit har valgt at fortsætte med attraktiv leasingfinansiering af grønne maskiner resten af 2021. Forenet Kredits tilskud gør det muligt med en yderligere leasingpulje på 500 millioner kroner fra start 2022, oplyser Nykredit i en pressemeddelelse.

Derudover har Nykredit, Landbrug & Fødevarer og Forenet Kredit, som tidligere nævnt i Effektivt Landbrug, stiftet en bæredygtighedspris til landmænd for at sætte fokus på klima- og bæredygtighed i primærlandbruget.

Læs også