Otte gange om året kommer der 28.000 små gule kyllinger til Paw Pedersens gård. De kommer til et lunt og rent kyllingehus, hvor de skal vokse sig store.
I kyllingehuset på Pahlsbjerg opvokser 250.000 kyllinger hvert år. De kommer til slagtekyllingsproducent Paw Pedersen i hold af ca. 28.000 til 30.200 stk., når de er nyudklækkede hos rugeriet DanHatch. De er altså nul dage gamle. Så bor de her, til de er 33-34 dage gamle, hvorefter turen går til slagteriet.
- Det styrer slagteriet HK Scan /Rose. De ved, når et hold kommer ind, og hvornår de så skal hentes igen. Det ligger fast hen over hele året – ja, så ved jeg også, hvornår jeg skal planlægge ferie og den slags, fortæller Paw Pedersen.
Overtog fra forældrene
Paw overtog sammen med sin hustru Lone Pahlsbjerg lidt uden for Brylle på Fyn i 1999 fra Paws forældre.
Før da havde Paw været med til at passe bedriften i 5-6 år. Forældrene havde købt gården i 1971, hvor flyttede til egnen fra Helnæs. Først drev de gården med både køer, grise og høns, men i 1987 gik de over til slagtekyllingsproduktion.
Med til gården hører 120 hektar med forpagtning. Paw Pedersen dyrker selv jorden med hvede, raps, vårbyg og frøgræs.
Stille og roligt
Ifølge slagtekyllingeproducenten er det stille og roligt at holde slagtekyllinger. Han får det næsten til at lyde afslappende. Men efterhånden, som snakken går, så er der alligevel mange ting, der skal holdes styr på.
Der skal planlægges og indberettes, der er kontakt til dyrlæger, hvis kyllingerne skulle blive syge. Der skal tages såkaldte sokkeprøver for salmonella og campylobacter et par gange for hvert hold. Og så er der skadedyrsbekæmpelse seks gange årligt. Og der skal optimeres på eksempelvis foder og sundhed.
- Rugeriet bidrager med både rådgiver og dyrlæge, slagteriet også med dyrlæge. Økonomien får jeg rådgivning til hos Bo Ellegaard fra LandboSyd i Odense. Og når der er travlhed i marken, så hjælper vores datter til, siger Paw Pedersen.
Der skal være rent
- Den weekend, hvor der skal nye kyllinger ind, der skal alt være tip-top. Der skal vaskes helt ned, renses og lægges nyt strøelse. Der skal være lunt og tørt til de små nye, fortæller han.
Det er en opgave, han selv godt kan lide at styre, for så er han helt sikker på, at han får det, som han vil have det.
- Jeg kan også godt lide det. Ligesom, at jeg også altid lige skal forbi kyllingehuset som det første om morgenen – og som det sidste, når jeg er ude med hunden om aftenen. Der er alarmer på, hvis der sker noget med foder, ventilation og den slags, men jeg har det nu bedst med lige at kigge ind også. Bare for at se at alt er ok, siger Paw Pedersen.
Han lægger ikke skjul på, at gode, rene forhold for kyllingerne også har betydning for hans bundlinje. At det ikke kan betale sig at gå på kompromis eller at eksperimentere med hygiejne – eller foder.
Årets producent
For nylig blev Paw Pedersen udnævnt af L&F Fjerkræ som årets slagtekyllingeproducent.
- Det er jeg da stolt af. Det betyder jo, at jeg gør noget rigtigt, siger han med et smil og forklarer:
- Det har noget at gøre med, at jeg leverer kyllinger, der har haft en god tilvækst på optimalt foderforbrug, at brystkødet er optimalt, samt at jeg har lav dødelighed blandt mine kyllinger. Jeg lå i toppen af vores Top400 med tre hold i 2020 og med syv ud af otte hold i 2021.
Paw Pedersens kyllinger er af arten Ross308. De er hurtigvoksende, og han er med på, at flere dyreværnsorganisationer har kritiseret produktionen for at være for hård ved kyllingerne.
- Men du får dem ikke til at vokse ordentligt, hvis du ikke passer dem godt! Kyllingerne produceres altså efter dansk lovgivning, og forbrugerne er jo i sidste ende med til at bestemme, hvad der ligger i køledisken.
Pahlsbjerg
Slagtekyllingeproducent Paw Pedersen er netop fyldt 60 år og uddannet landmand.
På gården Pahlsbjerg ved Brylle på Fyn producerer han årligt 250.000 slagtekyllinger. I fritiden spiller han blandt andet volleyball sammen med en flok venner med tilknytning til området, de bor i. Han spiller også badminton og er formand for det lokale vandværk.
Paw er gift med Lone, der arbejder hos Skattestyrelsen. Det er også hende, der laver regnskaberne på gården – i Summax – bortset fra momsopgørelserne, som revisorassistenten hos LandboSyd tager sig af.
Parret er forældre til Stine, der arbejder hos Le Klint.