Bæredygtigt Landbrug tager konsekvens efter galgekommentar

Bæredygtigt Landbrug er gået i gang med at udarbejde et etisk kodeks, efter den meget omtalte episode på foreningens nylige generalforsamling, skriver organisationen.

Debatten har været intens, siden Bæredygtigt Landbrug i sidste uge afholdte generalforsamling, hvor professor Michael Svarer optrådte. Flere af medlemmerne i foreningen udtrykte sig ifølge flere kommentatorer og politikere særdeles upassende, og det får nu formand Peter Kiær til at reagere.

- Lad mig gentage og slå helt fast, at Bæredygtigt Landbrug tager 100 procent afstand fra de udtalelser, der faldt i debatten forleden. Både før, under og efter generalforsamlingen har vi fra Bæredygtigt Landbrug været i respektfuld dialog med Michael Svarer, og vi mener, at han og udvalget har leveret et grundigt stykke arbejde ud fra det grundlag, han har haft, siger formand Peter Kiær.

De udtalelser, der blandt andet kom på generalforsamlingen fra landmand Holger Iversen, er ifølge foreningen ikke dækkende for en generel holdning, skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

- Michael, inden du kom på, sad vi og snakkede om, at du er egentlig modig, for havde det nu været 1824, så havde vi i formiddags været ved at bygge en galge herude bagved og hængt budbringeren, lød kommentaren i sidste uge.

Ifølge meddelelsen er det afgørende for foreningen at gå dialogens vej, og også bruge et fagligt korrekt og ordentligt sprog, som det udtrykkes.

- I flere år har landbruget levet med truslen om en CO2-afgift hængende over hovedet. Det har givet erhvervet en usikker fremtid, og det har vi fortsat. Det har vi ret til at være frustrerede over og kæmpe imod. Men i Bæredygtigt Landbrug gør vi det ordentligt og sagligt, siger Peter Kiær.

Effektivt Landbrug har spurgt Holger Iversen, der er næstformand i Agerskovgruppen, om hans holdning til Bæredygtigt Landbrugs afstandtagen til nogle af udtalelserne på foreningens generalforsamliing. Desuden ville vi gerne høre hans mening om, at Bæredygtigt Landbrug nu vil lave et etisk kodeks, der skal sikre en ordentlig tone.

Holger Iversen ønsker ikke at kommentere sagen.

Læs mere om CO2-afgift

Et ekspertudvalg med Michael Svarer i spidsen har givet deres anbefalinger til tre modeller for en CO2-afgift på landbruget. Men hvad vil den betyde for landmanden?

Læs mere her

Læs også