En trussel eller en joke? Hør den omstridte galgekommentar her

En kontroversiel kommentar på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling forleden har floreret i medierne. Nogle mener, at der er tale om en trussel, og personen selv påstår, der var tale om »en joke«. Hvad synes du?

Peg kameraet på din smartphone mod QR-koden og tryk på linket ind til YouTube for at høre klippet fra Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling. Holger Iversen er svineproducent og næstformand i Agerskovgruppen.

Flere medier har den seneste uge berettet om en såkaldt »trussel«, der tilfaldt professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer, da han den 28. februar gæstede Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole.

- Michael, inden du kom på, sad vi og snakkede om, at du er egentlig modig, for havde det nu været 1824, så havde vi i formiddags været ved at bygge en galge herude bagved og hængt budbringeren, lød kommentaren fra landmand Holger Iversen.

Det kan være svært at udlede, hvad hensigten med en udtalelse på skrift har været. Derfor har Effektivt Landbrug valgt at publicere lydoptagelsen af kommentaren, der har været genstand for megen diskussion den seneste uge.

Tager afstand til retorikken

I en artikel fra DR omtales udtalelsen som »landbrugets professortrussel«. Ordet »professortrussel« går i øvrigt igen i en artikel fra TV Syd om samme kommentar.

Både Venstre-næstformand Stephanie Lose og finansminister Nicolai Wammen (S) tager afstand til retorikken brugt af Holger Iversen.

Eksempelvis skriver Nicolai Wammen på det sociale medie X:

- Ordlyden i kommentarer, der faldt til Michael Svarer hos Bæredygtigt Landbrug, var helt uacceptable. Svarer har lavet et stort og vigtigt stykke arbejde. Han skal behandles med den ordentlighed og respekt, som vi normalt gør, når vi trods uenigheder diskuterer med hinanden.

- Det er overhovedet ikke i orden. Svarer og resten af ekspertudvalget har leveret et grundigt og solidt arbejde. (...) Og tager klart afstand fra den behandling, Svarer fik hos BL, lyder udmeldingen fra Stephanie Lose på samme platform.

- Dumt

En anden, der har stemplet ind i debatten, er den landskendte professor i psykologi Svend Brinkmann. Ifølge ham er der rigtigt nok tale om en decideret trussel, fremgår det af et indlæg, han har slået op på Facebook.

- Det er om muligt endnu dummere at true en anden professor, Michael Svarer, med hængning fra en galge, når han fremlægger forskellige scenarier for en CO2-afgift, skriver psykologiprofessoren.

Opslaget har i skrivende stund over 5.300 reaktioner, mere end 600 kommentarer og over 800 delinger.

Ment som en joke

Ifølge en artikel i Berlingske udtalte Holger Iversen lørdag til Ritzau, at kommentaren »selvfølgelig er sagt som en joke«.

I samme anledning understregede han, at han ikke fortryder kommentaren, der har været omdrejningspunkt for debat.

- Det er jo ikke noget med, at jeg vil hænge ham overhovedet. Jeg siger bare, hvad der ville være sket, hvis det var for 200 år siden. Han (Michael Svarer, red.) ville ikke kunne komme afsted med sådan noget her, citerer mediet landmanden.

Var inviteret til at tale

Michael Svarer var inviteret af Bæredygtigt Landbrug til at forklare og svare på spørgsmål vedrørende den længe ventede og nyligt lancerede afrapportering fra ekspertgruppen for en grøn skattereform, også kendt som Svarer-rapporten. Rapporten opstiller tre modeller for en afgift på landbruget – en på 125 kroner, en på 375 kroner og en på 750 kroner pr. ton udledt CO2.

Udsigterne til afgifter i disse størrelsesordener har allerede fået flere landmænd til at udtrykke deres bekymringer for deres evne til at drive landbrug i fremtiden:

- Hvis det er 375 kroner pr. ton, så snakker vi om en kvart million, og det dobbelte ved 750 kroner. Og det sidste ville jo være et no-go for min produktion, lød det fra kartoffelavleren Ove Søndergaard i en artikel med Effektivt Landbrug den 22. februar.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også