En ny undersøgelse fra Københavns Universitet afslører, at plantedrikke har lavere proteinindhold og færre essentielle aminosyrer end komælk på grund af omfattende forarbejdning og UHT-varmebehandling.
En ny analyse fra Københavns Universitet viser, at plantedrikke som havre-, soja- og mandeldrik har væsentligt lavere proteinindhold og færre essentielle aminosyrer sammenlignet med komælk.
Ifølge professor Marianne Nissen Lund skyldes det omfattende forarbejdningsprocesser, herunder UHT-varmebehandling, der forringer proteinkvaliteten og skaber uønskede kemiske stoffer.
- Mange tror, at protein bare er protein, men der er meget stor forskel på proteiner fra produkt til produkt, siger Marianne Nissen Lund.
Studiet viste, at komælk har et proteinindhold på 3,4 gram pr. liter, mens 8 ud af 10 undersøgte plantedrikke kun indeholder mellem 0,4 og 1,1 gram protein. Samtidig reducerer varmebehandlingen mængden af essentielle aminosyrer i plantedrikkene, som også ofte indeholder mere sukker end mælk.
Forskerne opdagede desuden, at nogle plantedrikke indeholdt stoffer som akrylamid og HMF, der kan være skadelige ved høje koncentrationer. »Selvom niveauerne var lave, kan akrylamid fra flere kilder samlet set blive problematisk,« påpeger Marianne Nissen Lund.
Eksporten af økologiske plantedrikke og korn stiger
Professor Lars Ove Dragsted understreger vigtigheden af at fokusere mere på de kemiske reaktioner under forarbejdningen:
- De stoffer, der dannes, kan øge inflammation i kroppen og er forbundet med højere risiko for kroniske sygdomme, siger han.
Bedre deklaration
Som forbruger anbefales det at vælge mindst forarbejdede produkter og opbevare plantedrikke på køl for at mindske dannelsen af uønskede stoffer. Forskerne opfordrer også producenterne til at overveje mindre intensive varmebehandlinger og tydeligere mærkning af aminosyreindholdet.
I dag skal producenterne deklarere det overordnede næringsindhold på produktets emballage. Det gælder bl.a. indholdet af protein, kulhydrat og fedt.
Men det fremgår ikke af mærkningen, hvad f.eks. indholdet af essentielle aminosyrer er. Det mener Marianne Nissen Lund ville være en god idé.
- Hvis der var krav om, at producenten skulle angive på kartonerne, hvor mange essentielle aminosyrer, at drikken indeholder, ville det fortælle forbrugeren noget om proteinkvaliteten. I dag er skal de jo også oplyse mængden af mættet og umættet fedt, og hvor meget af kulhydraterne, der er fiber i forhold til sukker. Mange tror, at protein bare er protein, men der er meget stor forskel på proteiner fra produkt til produkt, siger hun.