Størstedelen af de danske kvægstalde vil ikke kunne opfylde de krav, der træder i kraft i 2034. Nu er et katalog med inspiration til ombygning på vej.
Skal jeg gå fra en tre-rækket stald til en to-rækket? Hvad vil det koste at ombygge en stald som min til ungdyr? Eller kan jeg mon undgå at bygge om ved at skifte til jersey?
Spørgsmål som ovenstående florerer givetvis i hovedet på mange mælkeproducenter. Sådan lyder det i seneste KvægNyt.
De peger på, at mange af spørgsmålene vil man kunne få svar på i et inspirationskatalog, som en række konsulenter lige nu arbejder på højtryk på – og som skulle være klar senere på året.
20 forskellige scenarier
Inspirationskataloget tager udgangspunkt i 10 forskellige kostalde og kommer med mere end 20 forskellige bud på ombygningsscenarier. Det fortæller konsulent Mia Stenbryggen Nielsen fra Seges Innovation, der står i spidsen for arbejdet.
- Det er meningen, at mælkeproducenter kan bruge kataloget til at lade sig inspirere til, hvilke muligheder de ser med deres stald for så derefter at tage fat i deres bygningskonsulent for at lave konkrete planer og beregninger, forklarer hun.
Hun uddyber, at det helt klassiske bud på ombygning er at gå fra tre til to rækker sengebåse, så den løsning er der naturligvis flere bud på i kataloget.
- Med den løsning tyder vores foreløbige beregninger på, at man kan bibeholde 70 procent af køerne i de pågældende staldtyper efter 2034, siger hun og understreger, at der stadig regnes på tallene.
Grundige økonomiberegninger
Det er ikke kun antallet af køer og kvadratmeter, der regnes på. For hvert enkelt scenarie er der lavet grundige økonomiske beregninger.
- De økonomiske beregninger tager udgangspunkt i modelbesætninger, som repræsenterer gennemsnittet. Landmanden har derfor mulighed for at se, hvilke scenarier der giver mening i forhold til hans bedrift, forklarer Anders Nygaard Pedersen, konsulent i virksomhedsøkonomi, Seges Innovation, og tilføjer:
- Det er utrolig vigtigt, at man altid tager udgangspunkt i den situation, man selv står i. Der er for eksempel stor forskel på, om man står over for et generationsskifte, eller om man selv skal drive bedriften videre i mange år, slår økonomikonsulenten fast.
Klimabelastning indgår i beregningerne
Foruden økonomiberegninger byder inspirationskataloget også på LCA-beregninger, det vil sige livscyklusberegning af den samlede klimabelastning, for udvalgte scenarier.
- I fremtiden vil finansieringsinstitutter helt sikkert efterspørge dokumentation for klimabelastningen på de projekter, de skal finansiere. Så før vi får set os om, bliver LCA-beregninger »et must«, mener Mia Stenbryggen Nielsen.
Om man kan undgå at bygge om ved at skifte til jersey, beskæftiger kataloget sig ikke med. Men det har konsulent Mia Stenbryggen Nielsen et bud på.
- Da der tidligere var de samme krav til bredden på gangarealerne, uanset om der var tale om stor eller lille race, vil det i dag typisk ikke være en løsning at skifte en besætning af stor race ud med for eksempel en jerseybesætning. Langt de fleste skal altså ud i om- eller tilbygning, hvis deres stald ikke lever op til 2034-kravene, lyder hendes vurdering.
Nu er det slut med fuldspaltegulv
Nye staldkrav kan være svære at overskue
- Jeg har vidst, hvad jeg ville, siden jeg var fem