Debat: Hvad blev der af demokratiet i kystvandrådene?

Landmænd med lokal viden og engagement bliver holdt ude af kystvandråd, mens andre interessenter lukkes ind. Det skader både fagligheden og den demokratiske proces, lyder det fra denne læserbrevskribent.

Af bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Peter Rosendal, Knudsbølvej 31, 6064 Jordrup

Danmark har fået 17 nye kystvandråd. De skal finde løsninger på de alvorlige problemer i vores havmiljø. Det lyder godt. Men når man ser på, hvem der får lov at være med, og hvem der systematisk bliver holdt ude, må man stille spørgsmålet: Er det her reelt – eller bare skindemokrati?

Hos Bæredygtigt Landbrug har vi aktivt og seriøst forsøgt at få en plads i de nye kystvandråd.

Vi har indstillet fagligt stærke og lokalt forankrede landmænd – mennesker med stor indsigt i de lokale forhold og et ægte ønske om at bidrage konstruktivt.

Vi har tidligere været med i arbejdet omkring Lillebælt, hvor vi deltog loyalt og fagligt. Denne gang har vi søgt bredt og henvendt os direkte til kommunerne. Alligevel er vi konsekvent blevet valgt fra.

Det er ikke tilfældigt.

Har stået til

Flere kommuner har direkte meddelt, at vores deltagelse ville få store naturorganisationer til at trække sig. Andre har påstået, at der allerede var »tilstrækkeligt« med landbrugsorganisationer. Men i hvert fald den ene af de andre organisationer har bare ladet stå til.

Landbrug & Fødevarer er gået med i en stor aftale, som har startet disse kystvandråd med det formål at lukke landbruget. De kæmper ikke landbrugets sag i denne sammenhæng – i hvert fald ikke den del af landbruget, vi repræsenterer.

Resultatet er desværre blevet sådan nu, at Bæredygtigt Landbrug – og dermed en væsentlig stemme med lokal og faglig indsigt – er sat helt på sidelinjen i en proces, hvor vi har både ansvar, engagement og viden at byde ind med.

Og det er ganske enkelt ikke i orden i en demokratisk proces.

Når man bevidst ekskluderer en fagligt relevant organisation, alene fordi nogen ikke kan lide den, så er det ikke demokrati. Det er magtspil. Og det er et svigt af den brede, åbne inddragelse, som myndighederne ellers bryster sig af.

Lukket klub

Det virker paradoksalt, at turisme- og erhvervsorganisationer – som for eksempel Business Kolding og Horesta – får plads ved bordet i kystvandrådet ved Kolding Fjord, mens fagligt forankrede landmænd bliver holdt udenfor. Ikke fordi vi ikke har noget at bidrage med – men fordi vi ikke passer ind i fortællingen.

Det her handler ikke kun om Bæredygtigt Landbrug. Det handler om, at demokratisk inddragelse ikke må reduceres til en lukket klub, hvor kun de »rigtige« meninger er velkomne. Hvis kystvandrådene skal have nogen reel værdi, kræver det ægte mangfoldighed – også i faglige perspektiver og tilgang til løsninger.

Vi accepterer ikke at blive sat udenfor, når vi har både vilje og viden til at bidrage. Det burde ingen gøre. For når dele af landbruget udelukkes systematisk fra de fora, der skal diskutere løsninger for netop vores jord og vores vandmiljø, så er der ikke længere tale om en demokratisk proces.

Læs også