Vælg dit nye planlager med omhu

Der er en række punkter, man skal være opmærksom på, når man vælger at bygge lagerplads til sine værdifulde afgrøder. Hos Almas Korn står man på NutriFair klar til at dele ud af sin viden på området.

Når der skal vælges gulv i et planlager, er det langt fra ligegyldigt, hvad man vælger.

- For at opnå en ensartet og effektiv tørring af afgrøden, skal der være styr på luftmængde og -hastigheder i planlageret, lyder det fra projektkonsulent Anders Værge fra Almas Korn A/S, som udstiller på næste uges NutriFair-messe.

Baseret på givne faktorer som gulvets areal, ønsket lagringshøjde, afgrødetyper osv., fastlægges blæserens kapacitet - og dimensionerne for både hovedkanal og sidekanaler defineres, så man sikrer både en korrekt luftmængde og ikke mindst lufthastighed.

Hvis sidstnævnte f.eks. bliver for høj, vil luften suse hen, hvor den lettest kommer ud, og afgrøden bliver tørret uens på tværs af lageret.

Lægges der afgrøder ind med høj vandprocent, er luftfordelingen endnu mere kritisk for at opnå en ensartet tørring.

Sørg for rette dimensionering og materialevalg

Trægulvene fås nemlig i mange kvaliteter, og valget bør tages ud fra, hvordan man kommer til at bruge gulvet og forventninger til levetid.

- Priserne starter ved cirka 450 kroner pr. kvadratmeter for nåletræstyperne, og billigste løsning kan være fin, når lageret ikke er for bredt og kun fyldes og tømmes 1-2 gange om året, lyder rådet fra Almas Korn.

Kører man derimod meget på gulvet – f.eks. hvis lageret er langt, eller man portionstørrer flere afgrøder i løbet af en sæson – bør der ses på hårdttræsgulve, som tåler kørslen. Det samme gælder, hvis man har et meget bredt gulv og kommer til at vende og dreje på det.

Strøerne, der bærer trægulvet, har flere funktioner. Dels skal de bære gulvet, men de former også de kanaler, der skal lede luften ud under gulvet. Det er derfor vigtigt med den rigtige højde på strøerne, for at opretholde korrekt balance mellem luftmængde og -hastighed.

Desuden skal strøerne kunne holde til at der køres på gulvet, så de skal være af en passende kvalitet og bredde. Hovedkanalens dimensioner skal afpasses med den mængde luft, der skal igennem, og her kigger man på blæserydelsen, som igen er bestemt ud fra lagerets størrelse og brug.

Den praktiske brug

Ved valg af anlæg og design heraf skal man have fokus på nem og effektiv rengøring under trægulve og i gulvkanaler, samt på vægge og hovedkanaler. Dette for at undgå opformering af skadedyr og særligt ved fremavl for at udgå sortsblanding.

- El-delen er også vigtig. Tænk gerne en intelligent styring af blæseren ind, og sørg generelt for at få lavet ordentligt el-arbejde, der kan sikre en god driftssikkerhed, lyder det fra Almas Korn.

- Når du designer dit planlager, skal du se udover den afgrødesammensætning, du har i dag, da flere udefrakommende forhold kan ændre din produktionsform og afgrødesammensætning over tid.

- Sørg derfor for stor fleksibilitet – det gælder f.eks. dimensionering så luftmængden kan øges, hvis behovet opstår. Tænk også muligheder for udvidelse ind, råder Anders Værge fra Almas Korn.

Læs mere om Nutrifair 2024

NutriFair er en stor begivenhed inden for fødevare- og ernæringssektoren, der samler professionelle fra hele industrien. Messen afholdes årligt dedikeret til at fremme innovation, viden og netværk inden for fødevareteknologi, ernæring og sundhedssektoren.NutriFair er en stor begivenhed inden for fødevare- og ernæringssektoren, der samler professionelle fra hele industrien. Messen afholdes årligt dedikeret til at fremme innovation, viden og netværk inden for fødevareteknologi, ernæring og sundhedssektoren.

Læs mere her

Læs også