Efter trepartsaftale: - Hvis vi ikke omstiller os, bliver vi tabt

Der kan være styrke i at gå forrest på den grønne klimaomstilling af landbruget, mener formand for LandboUngdom, Christian Orthmann efter mandagens trepartsaftale.

Måneders og års uvished er nu så småt fortid. For med mandagens aftale om et grønt Danmark, får landmænd en større vished over, hvad fremtiden kommer til at byde på. Det får ikke mindst betydning for næste generation af landmænd og andre, der kommer til at arbejde i fødevareklyngen.

For det bliver i høj grad medlemmer af LandboUngdom, der kommer til at mærke konsekvenserne af trepartsaftalen og skal arbejde under de vilkår, som aftalen skaber for landbruget. Men det skal lykkes at fortsætte de danske landmandstraditioner, siger formand for LandboUngdom, Christian Orthmann.

- Med den netop præsenterede aftale står vi samme sted. Vi er stadig interesseret i, at det skal lykkes samtidig med, at vi nu har vi fået den her lange ramme, som vi skal ud og få til at fungere, siger Christian Orthmann, der tidligere i år blev valgt som ny formand for organisationen.

Vigtigt med afklaring

De langsigtede rammer, den politiske aftale om den grønne trepart præsenterer, giver håb for næste generation af unge fødevareproducenter, som nu kan forholde sig til konkrete målsætninger, de skal være med til at implementere.

Og det har været længe ventet, lyder det fra LU-formanden.

- I LandboUngdom har vi længe efterspurgt en langsigtet ramme for erhvervet. Det er dejligt, at der er blevet lyttet til det i den aftale, der er præsenteret. Hvis vi som næste generation lykkes med at erhverve os en virksomhed, har vi nu klare retningslinjer for, hvordan vi kan træffe valg, siger Christian Orthmann.

Han tilføjer, at han af medlemmerne i LandboUngdom er blevet bekræftet i, at der venter en spændende fremtid.

Vigtigt at gå forrest

Aftalen betyder, at der for alvor skal turbo på den grønne omstilling, for mange af de tiltag, der er aftalt, skal sættes i gang snarere i dag end i morgen. Men det skræmmer ikke LU-formanden – eller hans medlemmer, der skal sikre aftalens implementering, lyder det.

- Vi er unge fødevareproducenter med lyst til at den grønne omstilling skal lykkes, og vi er klar, siger Christian Orthmann, som også ser en styrke i at gå forrest.

- Hvis vi ikke omstiller os til den måde, verden er på, bliver vi tabt. Og det er til alle tider en moderne virksomhedsejers ansvar at følge med tiden. Der er en klar styrke i, at man investerer i at mindske klimabelastning, især når vi som næste generation står og skal ind i erhvervet, siger han.

Kan blive et eksporteventyr

Ifølge LU-formanden er det altafgørende, at aftalen om et grønt Danmark får den ønskede effekt, og samtidig bevarer dansk landbrug som et stærkt erhverv.

- Det skal bare lykkes det her. Det er i vores alles interesse, at vi har et stærkt erhverv, som kan producere nogle gode og klimavenlige fødevarer. Dansk landbrug er velanset og anerkendt ude i verden, siger Christian Orthmann og fortsætter:

- Den her aftale viser bare, at vi er klar til at blive endnu dygtigere. Det her kan blive vores næste eksporteventyr, siger han.

Danmark er det første land i verden, der indfører en klimaafgift på landbruget. Men Christian Orthmann er ikke bekymret for, om Danmark skulle komme til at gå enegang med den grønne aftale.

- Selv om verdenssituationen er usikker i dag, tror jeg, at verden er klar, hvis vi kan komme i mål med at producere klimavenlige fødevarer. Klimaforandringerne er en udfordring, hvor vi skal lykkes. Det er i vores alles interesse, at vi kommer i mål på en god og effektiv måde, for vi må godt gøre det bedre end vi altid har gjort, slutter Christian Orthmann.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også