Den danske festival NorthSide er kendt for bæredygtige kulturarrangementer. Nu går festivalen igen foran ved at skabe NorthSide Forest, som har til formål at styrke biodiversiteten omkring festivalens fødeby Aarhus samt at binde kulstof svarende til arrangementets udledning i fem år.
At drive en festival er ikke garanteret guld og grønne skove. Ikke desto mindre er en ny skov på vej gennem en dansk festival.
I et samarbejde med Aarhus Kommune og Danmarks Klimaskovsfond finansierer NorthSide-festivalen plantningen af mindst 8,7 hektar forskelligartet fredningsskov. I alt kommer skoven – der bliver døbt »NorthSide Skoven« til at dække 10 hektar med planer om at udvikle området, så aarhusianerne kan nyde nye naturoplevelser tæt på byen.
- Hos NorthSide rykker vi hele tiden grænserne for, hvad en festival kan og skal være. Vi har taget betydelige spring med hensyn til bæredygtighed og eksperimenterer løbende for at se, hvor vi kan gøre endnu mere ud af en indflydelse, siger bæredygtighedschef hos NorthSide, Martin Thim i en pressemeddelelse.
Siden starten i 2010 har NorthSide taget flere skridt for at nedbringe CO2-udledningen og reducere affald. I 2019 introducerede festivalen genanvendelige plastikkopper, og i 2022 ændrede den sig til udelukkende at servere plantebaserede fødevarer, og samme år blev den en af de første festivaler i verden, der kun brugte 100 procent grøn elektricitet fra den lokale strøm. NorthSide Forest er festivalens første indtog i bæredygtighedstiltag uden for dens egen grund ved Eskelunden i Aarhus.
Plantet på tidligere landbrugsjord
Beplantningen af NorthSide Skoven vil bidrage til bedre at beskytte grundvandet i området og forbedre betingelserne for biodiversitet. Når skoven er færdigudvokset, vil den opsamle 3.000 ton CO2, svarende til festivalens udledning på cirka 600 tons om året over de fem år, projektet er finansieret.
Det udpegede område er i dag tidligere landbrugsjord. Aarhus Kommune har erhvervet grunden som led i et større projekt om at omdanne 300 hektar til natur. Nu går NorthSide forrest ved at finansiere en betydelig del, hvilket glæder Nicolaj Bang, rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune:
- Det giver god mening at samarbejde med en lokal kulturinstitution som NorthSide. Som en ny skov startede de i det små og voksede til en integreret del af byen og dens indbyggere. Ved at samarbejde med dem og Danmarks Klimaskovsfond kan vi nu vise et godt eksempel på, hvordan vi i et enkelt projekt kan tage fat på både miljø- og grundvandsbeskyttelse og samtidig give store naturoplevelser for beboerne i Aarhus, siger han.
Aarhus Kommune og NorthSide er gået sammen med Den Danske Klimaskovsfond, som har udviklet en standard for, hvordan skovplantning bidrager til Danmarks klimaindsats. I praksis betyder det, at det er muligt at kvantificere, hvor meget kulstof den nye skov vil opfange og lagre.
HedeDanmark omorganiserer i skovdivisionen